Κύκλωμα που τα μέλη του δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ελληνοποιήσεις γυναικών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης και με απώτερο σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση εξάρθρωσε την περασμένη Δευτέρα η ΕΛΑΣ. 

Ads

«Εγκέφαλος» της σπείρας ήταν ένας 44χρονος ο οποίος είχε επιφορτιστεί με τον εντοπισμό των θυμάτων που προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία. Στο στόχαστρο του 44χρονου είχαν τεθεί ως επί το πλείστον γυναίκες οι οποίες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος τη δεινή τους ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, τις προσέγγιζε πουλώντας τους ελπίδες για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και έτσι τις έπειθε να έρθουν μαζί του στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, όμως, αυτό που βίωναν ήταν μια πραγματική κόλαση, καθώς όχι μόνο εκδίδονταν παρά τη θέλησή τους, αλλά ήταν κυριολεκτικά φυλακισμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος μαζί με άλλα μέλη του κυκλώματος τις έβαζαν να ζουν σε τουλάχιστον δύο διαμερίσματα της σπείρας στην Αττική, μεριμνώντας να μη μένουν ποτέ μόνες τους. Για να τις πείσει, μάλιστα, πως ό,τι τους είχε υποσχεθεί είναι αλήθεια, φρόντιζε να νομιμοποιήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα μέσω σύναψης εικονικών συμφώνων συμβίωσης. 

Η διεκπεραίωση των νομιμοποιητικών εγγράφων ήταν «έργο» το οποίο είχε αναλάβει μια 48χρονη δικηγόρος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εντόπιζαν Έλληνες τους οποίους επ’ αμοιβή έπειθαν να προχωρήσουν στη σύναψη εικονικών συμφώνων συμβίωσης με αλλοδαπές. 

Ads

Έχοντας στα χέρια του τα νομιμοποιητικά έγγραφα της παραμονής τους – τα οποία χρησίμευαν και για την «εργασία» τους σε διάφορα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ιδίως στο ενδεχόμενο αστυνομικού ελέγχου – ο 44χρονος ανακοίνωνε στις γυναίκες – θύματά του ότι εκείνος τήρησε τον λόγο του αλλά εκείνες έχουν ένα χρέος απέναντί του το οποίο πρέπει να ξεπληρώσουν.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους στους πελάτες των τουλάχιστον τριών στριπτιζάδικων με τα οποία συνεργάζονταν τα μέλη της σπείρας και να υπακούν σε κάθε εντολή του. Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, δε, ήταν το πρόσωπο που παραλάμβανε όλα τα χρήματα τόσο από τα έσοδα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των άτυχων γυναικών όσο και από την «τακτοποίηση» των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Με βάση αστυνομικές πηγές, η πληροφορία για τη δράση του κυκλώματος έφτασε στις αρχές Μαρτίου στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που ανέλαβε την υπόθεση. Έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τις πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πέντε εξ αυτών είναι Έλληνες – ανάμεσά τους ο 44χρονος «εγκέφαλος» και η 48χρονη δικηγόρος – και οι δύο είναι γυναίκες ουκρανικής καταγωγής. Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλα δέκα άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ελληνική και τα δύο ουκρανική υπηκοότητα.

Κατά τις αστυνομικές εφόδους κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων σχετικών με εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών παραμονής και αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, καθώς και το χρηματικό ποσό των 1.530 ευρώ. Στις κατ’ οίκον έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αυτοκίνητο και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της μαστροπείας, της διευκόλυνσης ακολασίας άλλων και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για παράβαση των νόμων περί αλλοδαπών και περί εκδιδόμενων προσώπων.

Στη «φάκα» και άλλη συμμορία ελληνοποίησης γυναικών

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στην εξάρθρωση ενός ακόμη κυκλώματος, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ελληνοποιήσεις γυναικών από ανατολικές χώρες με «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης και εικονικούς πολιτικούς γάμους. Η αρχή ξετυλίγματος του νήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε γίνει όταν μία μητέρα, καθώς τακτοποιούσε το δωμάτιο του 18χρονου γιου της, είδε ότι είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με μία αλλοδαπή. 

Αφού έμαθε από το παιδί της τι ακριβώς είχε συμβεί, πέρασε από το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κατήγγειλε τη δράση της οργάνωσης στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας, που χρειάστηκαν πάνω από επτά μήνες ερευνών για να προχωρήσουν στην εξάρθρωσή του. 

«Eγκέφαλος» της σπείρας, που δρούσε τουλάχιστον από το 2008, φερόταν ένας 34χρονος Ουκρανός, ο οποίος διατηρούσε γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο Μεταξουργείο. Δεύτερη τη τάξει της ιεραρχίας ήταν μία 47χρονη ομοεθνής του, η οποία μαζί με τον 34χρονο αναζητούσαν τόσο για τις υποψήφιες «νύφες» όσο και για τους «γαμπρούς».

Στο πρώτο σκέλος βρίσκονταν γυναίκες που κατάγονταν κυρίως από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, πλήρωναν από 6.000 μέχρι 7.000 ευρώ για να λάβουν άδειες διαμονής και εργασίας πολιτών κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδίδονταν μετά την τέλεση της απάτης. Στο δεύτερο σκέλος ήταν Έλληνες οι οποίοι ζούσαν κυρίως στο περιθώριο, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι είτε άστεγοι είτε τοξικομανείς. Το ποσό που αποκόμιζαν για τη συγκατάθεσή τους ξεκινούσε από τα 70 ευρώ και έφτανε – στις λιγότερες των περιπτώσεων – τα 400 ευρώ. 

Τέσσερις από τις «νύφες» βρέθηκαν εργαζόμενες παρά τη θέλησή τους σε οίκο ανοχής, ενώ συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο συμβολαιογράφοι, ένας δικηγόρος, ένας αστυνομικός και τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: Έθνος