Τη διαβεβαίωση ότι τόσο οι τραπεζικές καταθέσεις όσο και οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες εκφράζουν τη Δευτέρα κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να τις στηρίζει.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν αυξηθεί ο ELA ενδέχεται να αυξηθεί και το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ.

«Για την αντιμετώπιση των αχαρτογράφητων υδάτων στα οποία κινούμαστε, η κυβέρνηση έχει ήδη οργανώσει ομάδα κρίσιμων καταστάσεων η οποία απαρτίζεται από στελέχη του ΥΠΟΙΚ, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Και συνέχισαν τονίζοντας ότι «υπάρχει μία σκέψη οι τράπεζες να ανοίξουν νωρίτερα, αλλά μόνο για περιορισμένες συναλλαγές. Ωστόσο το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες».

Ads

Σε ερώτηση αν οι τράπεζες ανοίξουν την Τρίτη η απάντηση ήταν κατηγορηματικά «ναι».

Σύμφωνα, πάντα, με τις κυβερνητικές πηγές, «την Πέμπτη σίγουρα θα είναι ανοιχτά 850 τραπεζικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία θα εξυπηρετούν συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα».

«Έτσι λοιπόν την Πέμπτη οι συνταξιούχοι, μπορούν να πάρουν σωρευτικά 240 ευρώ, τα οποία προκύπτουν από το άθροισμα του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη. Την Παρασκευή και τη Δευτέρα τα καταστήματα αυτά θα συνεχίσουν ανοιχτά. Συγκεκριμένα πρόκειται για 250 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank».