Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης. Προειδοποιητικές βολές απευθύνουν κυβερνητικοί βουλευτές που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν το μέτρο ενώ σκληρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση. Οι δηλώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα ανταρσίας βουλευτών σε ψηφοφορίες που αφορούν στα μέτρα. Χθες, η Θεοδώρα Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρούσα» στην ψηφοφορία για τα χρέη προς ΕΥΔΑΠ ενώ μετά από «νουθεσίες» του κόμματος αναγκάστηκε σε διευκρινιστική δήλωση. 

Ads

Διαβάστε επίσης:
Γιατί η τρόικα θέλει πλειστηριασμούς στα σπίτια. Tου Στ. Κούλογλου
Γκρίνια «γαλάζιων» βουλευτών για κινητικότητα και… Στουρνάρα

Ήδη πάντως, η συζήτηση για άρση της αναστολής πλειστηριασμών έχει αρχίσει να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, ακόμα και από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Στη πρωινή εκπομπή του Mega η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, ερωτώμενη αν φοβάται πως θα οδηγηθούμε σε εκλογές το φθινόπωρο απάντησε πως εξαρτάται από τα μέτρα που θα προταθούν, δηλώνοντας πως «αν έρθει στη Βουλή μέτρο πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας δεν θα το ψηφίσω».
 

Όταν έγινε αναφορά ότι το μέτρο πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας θα είναι πάγιο αίτημα της τρόικας η βουλευτής απάντησε πως «άμα θέλουμε θα ψηφίσουμε κάτι, δεν θα γίνουν όλα».

Κατηγορηματική ήταν και σε δηλώσεις της στον Realfm: «Δεν υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Αυτό σας το λέω για σίγουρα γιατί δεν είναι μέτρο. Να σας πω τι γίνεται. Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα κατάσχεσης πρώτης κατοικίας για να μη χάσει το δικαίωμά του. Πλειστηριασμός απαγορεύεται με νόμο που ψηφίσαμε μέσα στη Βουλή και τον οποίο θα ξαναψηφίσουμε. Δεν το συζητώ αυτό, δεν μιλάω για πλειστηριασμό».
 
Στην επισήμανση ότι η συζήτηση έχει ανοίξει από τους αρμόδιους υπουργούς η κ. Βούλτεψη  απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πάν’ να το συζητάνε. Αυτό δεν θα γίνει. Μπορούν να το συζητούν όσο θέλουν».

Ads

Παράλληλα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π.Ρήγας δήλωσε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την α’ κατοικία του Έλληνα πολίτη, όταν βεβαίως αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια. Το υπάρχον καθεστώς που αφορά τις 200.000 ευρώ πλαφόν πρέπει να διατηρηθεί και να ισχύσει». 
 
«Δεν θα κουραστούμε, να λέμε στους ξεκούραστους τεχνοκράτες ότι πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία δεν θα γίνει δεκτός από την παρούσα Βουλή», διεμήνυσε χθες από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στουρνάρα στο πρακτορείο Reuters περί «κουρασμένων βουλευτών», αλλά και τη συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 
«Την ίδια στιγμή που ο μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών προσβάλλει τους εκλεγμένους βουλευτές μιλώντας για κόπωση, η συγκυβέρνηση με εντολή της τρόικας άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας» ήταν το σχόλιο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.
 
«Οι πιέσεις της τρόικας για την άρση της αναστολής στο όνομα της μη περαιτέρω μείωσης της αξίας των ακινήτων από την ”υπερπροσφορά” σε καμιά περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών και τις ελληνικές ιδιομορφίες της ιδιοκατοίκησης», επισήμανε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει σχετική τροπολογία, επαναλαμβάνοντας θέση της για την επέκταση της αναστολής τουλάχιστον για ολόκληρο το 2014.
 
Με τη σειρά του το ΚΚΕ σημειώνει ότι παραμένουν επίκαιρες οι προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για ‘τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά’ και την προστασία των ανέργων, «που μεταξύ άλλων προβλέπουν παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας».