Στην ιστορία της χώρας δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να διχαστεί πριν κλείσει εβδομάδα από την συγκρότηση της. Ο καβγάς Μητσοτάκη- Λοβέρδου , δεν αποτελεί μόνον προσπάθεια του Γ. Λοβέρδου για να «σβήσει» τις μνήμες από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της Υγείας. Πολύ περισσότερο αναδεικνύει την επιχείρηση «εξαγορά ψήφων» που έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα ζητήσει συνολική επανεξέταση της διαθεσιμότητας θέτοντας βέτο στις 7.000 απολύσεις που εκκρεμούν για το 2014. Κι ενώ ο πρωθυπουργός αδυνατεί να βρει μια λύση στον καβγά, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές και θα αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, ενώ υπόσχεται μέτρα ανακούφισης παρόλο που ΕΚΤ και Σοίμπλε δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
 

Ads

Με αφορμή το Athens Pride η Χαριλάου Τρικούπη, προωθώντας την εικόνα του «καλού ΠΑΣΟΚ» όρθωσε ανάστημα και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ζητώντας να «ψηφιστεί επιτέλους από τη Βουλή».
 
Σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέρχεται στον «καβγά» αναφέροντας ότι «το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα πρέπει να επανεξεταστεί». Ο ίδιος είχε δηλώσει το Σάββατο ότι υπερασπίζεται τη θέση του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να τεθεί συνολικά συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα το θέμα των διαθεσιμοτήτων.

Η τακτική του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στη λογική εξαγοράς ψήφων, προσπαθώντας να γίνει το ΠΑΣΟΚ που αγάπησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες, με τον αναπλ.  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο να ανακοινώνει ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Την ίδια ώρα στοχεύουν στην αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει τον μερκελισμό, ενώ ο η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να συγκρούεται με τρόικα και ΝΔ.
 
Πάντως, με κανένα από τα προαπαιτούμενα της δόσης να μην έχει ολοκληρωθεί, εάν υπάρξει υποχώρηση στο ζήτημα των διαθεσιμοτήτων, κάτι τέτοιο θα δοκιμάσει τη σχέση με τους πιστωτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει σκληρή στάση γιατί βλέπει πως διαμορφώνεται μέτωπο μεταρρυθμιστών/λαϊκιστών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αυτό θα καθορίσει πολλά.
 
Την … ωραία ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιγράφει η Καθημερινή, σταχυολογώντας τις διαρροές των δύο στρατοπέδων: «Δεν είναι πολιτικός… αν θέλει να υλοποιήσει αυτά που λέει, να τα εφαρμόσει στην εταιρεία που δούλευε» σημείωναν συνεργάτες του κ. Λοβέρδου για τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης «δεν αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ισορροπίες».

Στον αντίποδα, από το περιβάλλον Μητσοτάκη υπενθυμίζονταν σειρά δηλώσεων του κ. Λοβέρδου, επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, όταν ο τότε υπουργός Υγείας σημείωνε ότι «ένα εκατ. δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν 10 εκατ. πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν».

Ads

Το πρόβλημα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και όπως φαίνεται της διαθεσιμοτητας συνολικά,  δεν είναι το μοναδικό που διχάζει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς στα παρασκήνια υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί των δύο κομμάτων διαγκωνίζονται για τις αρμοδιότητες που θα έχουν στα υπουργεία στα οποία συνυπάρχουν.

Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δείχνει να μην έχει αποφασίσει ποιανού το μέρος θα πάρει. Ενώ η ΕΚΤ προειδοποιεί για παράταση των μέτρων –την οποία έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση- λόγω δημοσιονομικών κενών, και ο Β. Σοίμπλε διαμηνύει ότι είναι «σίγουρος» πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός μιλάει για φορολογικές ελαφρύνσεις…