Να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θέτει ως στόχο η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ads

Όπως σημείωσε, η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει και έναρξη μιας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «καθαρού διαδρόμου εξόδου» για την Ελλάδα.

Αυτός ο «διάδρομος», όπως τον ονομάζει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο στα μέσα του 2018, και συγκεκριμένα, τη συμφωνία για το χρέος, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την έξοδο στις αγορές και, τέλος, την έξοδο από το μνημόνιο.

Η ίδια πηγή τόνισε πως παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Eurogroup για το τι χρειάζεται να γίνει για τη βιωσιμότητα του χρέους, το κλίμα είναι πολύ καλό, και πως όλες οι πλευρές συμμερίζονται αυτά τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα.

Ads

«Όλοι στο Eurogroup συμφώνησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από το πρόγραμμα ως το 2018. Και παίρνοντας την πορεία αντίστροφα, σημαίνει ότι για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το ‘18, χρειάζεται προηγουμένως να έχει δοθεί το QE από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άρα νωρίτερα να έχουν αρθεί τα capital controls και προηγουμένως να έχει γίνει η συμφωνία για το χρέος. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, αφορούν στο περιεχόμενο, στα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει αυτόν τον καθαρό διάδρομο για την έξοδό της στις αγορές», σημείωσε.

Όπως αναφέρει η Real, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε πως ο διάδρομος αυτός για έξοδο στις αγορές θα περιλαμβάνει:

  • απόφαση τον Δεκέμβρη για συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) για τη 2η αξιολόγηση και νομοθέτηση αργότερα,
  • εκτέλεση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, τα οποία η κυβέρνηση έχει διαγνώσει πως πλέον διευρύνονται,
  • ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση,
  • έκδοση τριετών ομολόγων,
  • άρση των capital controls και
  • αποκατάσταση του αυτόνομου δανεισμού το 2018, οπότε θα ληφθούν και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Στόχος μας είναι στο Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου να έχουμε ολοκληρώσει όσα πρέπει να κάνουμε, ώστε να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Επιτυχία για την ελληνική πλευρά θα είναι στις 5 Δεκεμβρίου να συμφωνήσουν όλοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση τελείωσε και να αρχίσει η συζήτηση για να δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Όσα περισσότερα «κερδίσουμε» για το χρέος, τόσο το καλύτερο για εμάς», είπε.

Η κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για συμφωνία όλων των πλευρών σε αυτήν την στρατηγική και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι τελικά πιο ουσιαστικά από ό,τι αναμενόταν.  Η ίδια πηγή μίλησε για πολύ καλό κλίμα στις συναντήσεις αλλά και φιλική αντιμετώπιση από τον Πολ Τόμσεν. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα είναι για πέντε χρόνια, θα αφορούν σε συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάνσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους. Εκεί τίθεται και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το ύψος των οποίων δεν έχει καθοριστεί…Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ωστόσο, είναι πιο φιλόδοξα από ό,τι ήταν τον περασμένο Μάιο», κατέληξε.