«Το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου» δήλωσε κυβερνητική πηγή για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε μαραθώνιο.

Ads

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και το οικονομικό επιτελείο συμπλήρωσαν πάνω από έξι ώρες συζητήσεων στο Χίλτον και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr υπάρχει περαιτέρω πρόοδος και το πιθανότερο είναι οι εκπρόσωπο των δανειστών να παραμείνουν στην Αθήνα και την Τετάρτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς το ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2018. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ αποδέχεται οριστικά τα στοιχεία που δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποδέχεται ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι 3% με 3,2% έναντι στόχου για 0,5%) άρα, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για το 2018.

Ads

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν πλέον αυξημένες πιθανότητες να κλείσει η τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου ή στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Το νέο σενάριο που έχει μπει στο τραπέζι είναι να κλείσει η τεχνική συμφωνία χωρίς να περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2019 – ήτοι, να πάμε σε “συμφωνία πακέτο” μεν αλλά σε δύο στάδια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε πολύ καλύτερο κλίμα αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοικτά θέματα. Ανάμεσα στα σοβαρά ανοιχτά θέματα είναι το ενεργειακό, με την πλευρά των δανειστών να επιμένει στην διατήρηση της ΔΕΗ στο υπερΤαμείο (ήτοι, στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης).