Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση «είναι η νομοθετική ρύθμιση για τις άδειες και η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο επικείμενος ανασχηματισμός «πάει πίσω».

Ads

«Δεδομένου πως οι προτεραιότητες είναι άλλες αυτή τη στιγμή, ο σχεδιασμός για ανασχηματισμό δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί άμεσα, δηλαδή τις αμέσως προσεχείς ημέρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται πως για τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με στόχο να επιχειρηθεί εκ νέου η συγκρότηση του ΕΣΡ, την οποία έχει μπλοκάρει η ΝΔ ώστε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Εν συνεχεία αναμένεται να κατατεθεί η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ και κινήσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών.

Τα 3 «κλειδιά» του ανασχηματισμού

Σχετικά με τον ανασχηματισμό, όταν αυτός πραγματοποιηθεί, ο πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά ισορροπίες σε τρία επίπεδα. Οι εν λόγω ισορροπίες, που αποτελούν και τα «κλειδιά» των κυβερνητικών αλλαγών, συμπυκνώνονται στην ανάδειξη της συνοχής και της συμπαγούς εικόνας του κυβερνητικού μπλοκ μετά το πολιτικό πλήγμα της απόφασης του ΣτΕ, στην αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων που διαμόρφωσε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην παράλληλη ανανέωση με άνοιγμα και στην κεντροαριστερά.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που είχε πάρει πάνω του την υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, θα παραμείνει στη θέση του. Πρόθεση του Μαξίμου είναι να «θωρακίσει» τον υπουργό Επικρατείας. Δεν είναι τυχαίο πως το βράδυ κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο του παρείχε πλήρη κάλυψη λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για τον νόμο ενός υπουργού» αλλά για συνολική κυβερνητική πολιτική.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα πρόσωπα του επικείμενου ανασχηματισμού