«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι όλοι οι θεσμοί συντάχθηκαν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων.

Ads

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα σκληρά μέτρα για μετά το 2018 ζητούν Σόιμπλε, ΔΝΤ αλλά και Κομισιόν

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει μέτρα προς ψήφιση για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν το θετικό στοιχείο της αναγνώρισης από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ της καλής κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς και για την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα φτάσει το 2%.

Ads

Σε ότι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της διαπραγμάτευσης η ίδια πηγή δήλωσε ότι «η μάχη συνεχίζεται».

Αφού αποδίδουμε…

Την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη».

«Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί» ανέφερε.

«Ο καθένας που μίλησε, επεσήμανε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγων χρόνος και πως πρέπει να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

 Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να γίνει αντικείμενο σκέψης  η απαίτηση του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, λέγοντας πως «αφού έχουμε τέτοιες επιδόσεις, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι και τόσο απαραίτητη».

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.