Πρόοδο καταγράφουν κυβερνητικοί κύκλοι όσον αφορά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο, ότι όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η τοποθέτηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με την ολοκλήρωση της πενταμερούς δήλωσε ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».

«Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη συνάντηση που έγινε υπό το συντονισμό του προέδρου του Εurogroup, μετείχαν οι Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ΕΜΣ), Μπενουά Κερέ (Εκτελεστικό μέλος ΕΚΤ), Μάρκο Μπούτι (Γενικός Διευθυντής Κομισιόν), καθώς επίσης οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, Τόμας Βίζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Άσπρος καπνός» από τη συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών

• Σχέδιο για μέτρα 3,5 δις με «ρήτρα ακύρωσης»

• Κοινή πρόταση δίνουν στον Τσακαλώτο οι θεσμοί: Λήψη μέτρων 1,8 + 1,8 δις

• Ντάισελμπλουμ: Επί τάπητος τα πλεονάσματα και όχι το χρέος

Πιθανή νέα συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο προσκείμενη πηγή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τη συνάντηση.