Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Ads

Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.

Από την κυβέρνηση δίνεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε η ίδια πηγή. Παράλληλος στόχος είναι να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Ads

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.