Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Yamina, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ads

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ σε τηλεοπτικό μήνυμα. Το σενάριο προβλέπει «ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιαΐρ Λαπίντ ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου.

Η προθεσμία που συνοδεύει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λήγει την Τετάρτη, όμως η απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον Γιαΐρ Λαπίντ, το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε δεύτερο στις εκλογές, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κόμματα της ισραηλινής αντιπολίτευσης οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ads

Το γεγονός αυτό καθιστά τον συνασπισμό ιδιαίτερα εύθραυστο και θα χρειασθεί ακόμη και την στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι ωστόσο αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ , που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση. Το ακροδεξιό Yamina εξασφάλισε 6 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ και αναδείχθηκε σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Μάλιστα δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ να αναλάβει αρχικά την πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Γιαΐρ Λαπίντ, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ισραηλινά μέσα, η συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα ανώτατα υπουργικά αξιώματα προβλέπει: 

► Ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ: πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός σε μια κυλιόμενη εναλλαγή στην εξουσία και μετά υπουργός Εξωτερικών
► Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος Γες Ατίντ που με 17 έδρες είναι δεύτερη δύναμη στην Κνεσέτ, θα είναι αντίστοιχα στο πρώτο μισό της θητείας υπουργός Εξωτερικών και μετά θα αναλάβει την πρωθυπουργία.
► Ο υπερεθνικιστής Αβιγκόρ Λίμπερμαν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών
► Ο Μπένι Γκαντζ, μέχρι πρόσφατα εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση και ηγέτης του κόμματος Καχόλ Λαβάν, θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας
► Ο Γκίντεον Σααρ, αρχηγός του δεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα» με 6 έδρες στη Βουλή, θα αναλάβει το κρίσιμο και για το μέλλον του Νετανιάχου, υπουργείο Δικαιοσύνης.
► Η Αγελέτ Σακέντ που εκπροσωπεί τον πολιτικό σχηματισμό Γιαμίνα, λέγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών
► πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Μεράβ Μικαέλι, θα υπηρετήσει ως υπουργός Μεταφορών