Παρά το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχει τεθεί ούτε άμεσα ούτε έμμεσα θέμα πρότασης μομφής, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξαν ότι το ενδιαφέρον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποκριτικό και γι’ αυτό δεν προχωρά στη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.

Ads

Οι σχετικές δηλώσεις ξεκίνησαν από το μεσημέρι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, που με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για σχετικές «σκέψεις» περί πρότασης μομφής, που «δεν ξεκάθαρο» αν υπάρχουν στην Κουμουνδούρου, δήλωσε:

«Η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Ελπίζουμε να το τολμήσουν, γιατί θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολύ αναλυτικά, με στοιχεία και με αριθμούς, για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε στα όρια της κατάρρευσης, με τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ποια ήταν η περίοδος που η ΔΕΗ είχε μια αποτίμηση 300 εκατ. και ποια είναι η περίοδος που έχει 2 δισ., πότε είχε 2,8 εκατ. ευρώ ζημιές την ημέρα και ποιες πολιτικές την είχαν οδηγήσει στην πλήρη απαξία. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για τη διαφορά αντίληψης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, τη θωράκιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της οικονομίας, την δυναμική ανάπτυξη σημαντικών κλάδων, όπως η ΔΕΗ, και να δώσουμε και ουσιαστικές απαντήσεις σε κραυγές που ακούγονται και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Επανέφερε το θέμα ο Σταϊκούρας

Επίσης, το απόγευμα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια και τις τιμές στην ενέργεια, χωρίς να υπάρξει νύξη για πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επανέφερε το θέμα της πρότασης μομφής μέσω Γερμανίας και Ισπανίας, και των εκεί εκλογών και της πορείας της… αριστεράς:

Ads

«Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό μάλλον δείχνει τα πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδά του. Αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά κόμματα και ηγεσίες που δεν είναι στην Αριστερά. Αλήθεια ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στη Γερμανία; Ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες; Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είστε πολιτική ανεμοδούρα. Είστε σε πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο. Και αν “ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές”, και αν “ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία”, κάντε πρόταση μομφής. Για να ακούσει ο ελληνικός λαός ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι υποκριτικής. Αλλά δεν το τολμήσατε».

Και μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή για επανήλθε με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «ατολμία», δήλωσε: «Η ατολμία του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την ενοχή του στο παρελθόν και την πολιτική του ανεπάρκεια στο παρόν. Επί ημέρες κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Όμως δεν το τόλμησε! Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση. Και, βέβαια, ποιος και πώς την έσωσε και την οδηγεί ήδη σε δυναμική ανάπτυξη.

«Έμεινε λοιπόν να αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να δει τη ΔΕΗ. Αγκυλωμένος στο παρελθόν εκφράζει πολιτικά τη βαθιά συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Εκφράζει την εποχή που πασχίζουμε  να αφήσουμε πίσω μας».

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν θα υπαγορεύει ο κ. Οικονόμου στον Αλ. Τσίπρα τι θα κάνει

Απάντηση στον Γιάννη Οικονόμου έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, που σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στα καίρια ερωτήματα που της τίθενται.

«Ο κ. Οικονόμου έχει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι του υποβολέα των κινήσεων του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στη πολιτική της εκποίησης του δημοσίου πλούτου που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη – Σαμάρα, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Ακόμη αναμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Οικονόμου τις απαντήσεις που δεν έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σήμερα στο κοινοβούλιο. Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Γιατί δεν ανακοινώνει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ προεκλογικά το υποσχόταν; Γιατί δεν εξαγγέλθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και ποιοι το ήξεραν και χειραγώγησαν τη μετοχή; Ποιο κρυφό σχέδιο υπάρχει για τη πρωτοφανή στα χρονικά εκχώρηση ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου μιας τόσο κρίσιμης εταιρείας από το δημόσιο και ποιος εθνικός εργολάβος θα ωφεληθεί;»