Με δέκα συνολικά αλλαγές στα πρόσωπα – νέες είσοδοι, αντικαταστάσεις και μετακινήσεις – συγκροτείται το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ποιοι έμειναν, ποιοι έφυγαν, ποιοι ήρθαν. Δείτε ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα

Ads

Έφυγαν

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη εκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας στη Βουλή, δηλαδή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στατούλης και ο Κώστας Ήσυχος. Η Νάντια Βαλαβάνη που επίσης καταψήφισε είχε ήδη παραιτηθεί. Επίσης είχε παραιτηθεί και ο Νίκος Χουντής που άφησε τη θέση του στο υπ. Εξωτερικών προκειμένου να λάβει τη θέση του Μανώλη Γλέζου που αποχώρησε από το ευρωκοινοβούλιο. 

Τα νέα πρόσωπα

Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος ανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη στη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Καινούργιο πρόσωπο και ο Τρύφων Αλεξιάδης που ανέλαβε τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ads

Στη λίστα με τα νέα πρόσωπα βρίσκονται επίσης ο Δημήτρης Βίτσας ως Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο Παύλος Χαϊκάλης που ανέλαβε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ο Παύλος Πολάκης που ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (που μεταβαίνει στην Ευρωβουλή) καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου (αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης (υφυπουργός Εξωτερικών).  

Οι μετακινήσεις

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος έμεινε εκτός κυβέρνησης. Στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας μετακινείται ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος που ουσιαστικά αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων που ως αναπληρωτής υπουργός κατείχε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος έμεινε επίσης εκτός κυβέρνησης. Τέλος ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που ήταν γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.