Κομμένοι στα δύο είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα βασικά ερωτήματα για την πορεία της χώρας. Μάλιστα στο ερώτημα αν μετά τις εκλογές θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ, η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2012 προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ. Ο διχασμός των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι ένα από τα τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι. Το Tvxs.gr συνεχίζει την συνεργασία του με την Palmos Analysis, που προσέγγισε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου. 

Ads
 
Διαβάστε επίσης: 
 
Όπως προκύπτει από τον κεντρικό πίνακα επάνω, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων(35%) θεωρεί ότι για τους ίδιους και για την χώρα θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα από τον πίνακα που ακολουθεί: η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 12% της ΝΔ, έχει την ίδια γνώμη.
 
image
 
Στην success story αφήγηση της κυβέρνησης για την πορεία της χώρας, την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ο διχασμός των 2 κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι πλήρης. Στην ερώτηση αν η οικονομία βελτιώνεται η απάντηση είναι αρνητική για το 75% των πολιτών. 
 
image
 
Την ίδια γνώμη έχει η απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ(56%) με αυτούς του ΠΑΣΟΚ να φτάνουν στο 73%
 
image
 
Με την άποψη της κυβέρνησης ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση διαφωνούν επίσης 3 στους 4 πολίτες(75%)
 
image
 
Όμως και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους της ΝΔ διαφωνούν με την κυβερνητική θέση, ενώ στους ψηφοφόρους  ΠΑΣΟΚ το ποσοστό της διαφωνίας φτάνει στο 69%
 
image
 
Συντριπτική είναι και η διαφωνία όλων των ερωτηθέντων για τον ΕΝΦΙΑ, αφού το 80% θεωρεί ότι δεν είναι δίκαιος ενώ το 4% πιστεύει το αντίθετο. 
 
image
 
Το ίδιο πιστεύει το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 72% του ΠΑΣΟΚ. 
 
image
 
Για τον ΕΝΦΙΑ το 56% από το σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθεί, ενώ το 40% να αλλάξει ή να βελτιωθεί. 
 
image
 
Ότι πρέπει να καταργηθεί υποστηρίζει και η πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 2012. 
 
image
 
Παραπλήσια είναι η εικόνα και για την παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μεγάλη διαφορά 
 
image
 
ΣΥΡΙΖΑ “βλέπει” όμως και ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ(33%) ενώ από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 50% εκτιμά ότι θα έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 27 “βλέπει” ΝΔ. 
 
image
 
Αύριο Κυριακή στο τρίτο μέρος της έρευνας: 
  • O πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την σημερινή Βουλή ή μετά από εκλογές; -Εκτίμηση ψήφου για όλα τα κόμματα
  • Διαπραγμάτευση με την τρόικα: θα τα κατάφερνε καλύτερα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η Ταυτότητα της Έρευνας

image