Νέους τριγμούς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις από τη διαπραγματευτική τακτική του υπουργού Οικονομικών και καλεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ η υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη, δηλώνει ότι δεν έχει αρμοδιότητες… Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ απαιτούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Ads

 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Ευ. Βενιζέλος απαντά στα δημοσιεύματα και σχόλια του Τύπου που ερμηνεύουν το αίτημά του για τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως «υπονόμευση του υπουργού Οικονομικών». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι «κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του κινήματος» και «το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». «Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.
 
«Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση «υπονομεύει» τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί», προσθέτει.
 
Χαρακτηρίζει τέλος «κραυγαλέα άδικο» το να απευθύνει κάποιος μαθήματα υπευθυνότητας στο ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο προσωπικά.
 
Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να χαρακτηρίσει «ρητό θεμέλιο λίθο της συγκυβέρνησης» την αναθεώρηση της μνημονιακής σύμβασης και χαρακτηρίζει στη σημερινή σύσκεψη ως «το μόνο επίπεδο όπου μπορούν να παρθούν οριστικές αποφάσεις». 

Σύσκεψη στη σύσκεψη

Η σύσκεψη των τριών αρχηγών, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Στουρνάρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου και στον απόηχο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Σύμφωνα με το Έθνος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να αποδομήσει την τακτική του υπουργού Οικονομικών που βασίζεται στο «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε».
 
Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην Ιπποκράτους, η οποία αφορούσε στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει ο Ευ. Βενιζέλος στην απογευματινή συνάντηση με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη.
 
Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει στην τριμερή συνάντηση με τη θέση που έχει εκφράσει ήδη, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή αλλά και στη σημερινή του δήλωση, για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση.
 
Η θέση αυτή σχετίζεται με την ανάγκη αφενός να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και, αφετέρου, η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο Ευρωπαίων αρχηγών, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Διευκρίνισε δε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα, ότι δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Στουρνάρα, ενώ μετέφερε την εκτίμηση του κ. Βενιζέλου ότι δεν θα προκύψει θέμα διαφωνίας στη συνάντηση των αρχηγών.
 
Στη σύσκεψη, στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρης Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Ανδρουλάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, καθώς επίσης και οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Ads

Νωρίτερα, σήμερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα υπουργού Οικονομικών αυτή τη στιγμή». «Είναι όμως πολύ σημαντικό στη φάση της κρίσης που περνάμε να δούμε τη στρατηγική μας για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης» πρόσθεσε δίνοντας μια πρόγευση της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΥΠΟΙΚ.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών αλλά τον τρόπο που θα χειριστούμε το μείζον θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, γιατί διαφορετικά η χώρα δεν θα τα βγάλει πέρα», διευκρίνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, συμπλήρωσε ωστόσο πως «πρέπει να αφήσουμε τους τρεις αρχηγούς να τα πουν το απόγευμα».
 
Σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, σημείωσε: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να είναι με το ένα πόδι μέσα στην κυβέρνηση και με το άλλο έξω. Και ελέγχουμε και προτρέπουμε. Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας εκ των προτέρων».
 
Πληροφορίες αναφέρουν επιπλέον ότι αναβάλλονται για αύριο, Πέμπτη, οι ανακοινώσεις για τη σύσταση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί για την αναβολή, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έγινε διότι το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
 
Ενδοκυβερνητικές τριβές για τις υπουργικές αρμοδιότητες
 
Την ίδια ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται να προκαλεί η εκκρεμότητα καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών με κεντρικό σημείο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θέμα προέκυψε και με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία δήλωσε στη ΝΕΤ: «Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες».
 
Σύμφωνα με το Βήμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «όλα θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από προηγούμενες φορές στο παρελθόν». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ορισμένα ζητήματα να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Τετάρτης.
 
Πάντως, η δήλωση της κ. Σκοπούλη προκάλεσε αίσθηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε απειλήσει με παραίτηση. Μήλον της Έριδος στη διαμάχη που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας ήταν οι αρμοδιότητες στον τομέα των φαρμάκων, τις οποίες ήθελε να αναλάβει η κ. Σκοπούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τελικά θα της ανατεθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα παραίτηση που θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση.
 
Την ίδια στιγμή, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να έχει η ΝΔ τον έλεγχο της ενέργειας, που αποτελεί «εργαλείο» για την άσκηση και της οικονομικής πολιτικής.
 
Σε αυτό το κλίμα, ήδη αρχίζουν να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ οι αρμοδιότητες ορισμένων μελών της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και του παραιτηθέντα από υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου.
 
Στον παραιτηθέντα υφυπουργό είχε ανατεθεί ο έλεγχος της ΓΓ Πρόνοιας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας (επαγγελματικής κατάρτισης, ορών και αμοιβής εργασίας, κ.α.), της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αλλά και των διευθύνσεων και υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης (εκπαίδευσης, οργάνωσης και απλούστευσης διαδικασιών, πληροφορικής, ενημέρωσης του πολίτη, κ.α.).