Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, που φέρει την υπογραφή του Βασίλη Χιώτη, και το οποίο ανέφερε πως υπήρξε διάβημα της κινεζικής πρεσβείας προς την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της σύμβασης της COSCO. «Ο κιτρινισμός τους αξίζουν τον οίκτο της κοινής γνώμης για το επίπεδο της δημοσιογραφίας που υπηρετούν», σχολίασαν από την κυβέρνηση διαψεύδοντας το δημοσίευμα.

Ads

Το Πρώτο Θέμα στο δημοσίευμά του ισχυριζόταν πως «το ζήτημα με την COSCO έχει λάβει πλέον διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου και μάλιστα μια ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο».

Και συνέχιζε επικαλούμενο πηγές του: «Ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli, υπέβαλλε το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών για την μονομερή παραβίαση του κειμένου που συνυπέγραψαν στην Αθήνα στις 8 Απριλίου οι πρωθυπουργοί των δύο συμβαλλομένων χωρών, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή διαταράσσει τις σχέσεις άριστης συνεργασίας που είχαν Ελλάδα και Κίνα μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα υπονομεύει την επένδυση του κινεζικού κολοσσού στο λιμάνι του Πειραιά».

Η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά το νέο «κίτρινο, ευφάνταστο και εντελώς άσχετο με κάθε έννοια εγκυρότητας και δεοντολογίας» δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

Ads

«Διάβημα της κινεζικής πρεσβείας προς την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της σύμβασης με την Cosco δεν υπάρχει. Ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος κ. Χιώτης, αποδεικνύει για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ότι οι «δημοσιογραφικές πηγές» του είναι ευφάνταστες, βαθύτατα κίτρινες και εντελώς άσχετες με κάθε έννοια εγκυρότητας και δεοντολογίας. Τόσο ο έγκριτος δημοσιογράφος όσο και το μέσον, αξίζουν τον οίκτο της κοινής γνώμης για το επίπεδο της δημοσιογραφίας που υπηρετούν», τονίζει η κυβέρνηση.