Με καθαρή, στρατηγική προτεραιότητα την ουσιαστική επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, και με στόχο τη συγκράτηση στο ελάχιστο των παράπλευρων, κοινωνικών και πολιτικών, απωλειών, η κυβέρνηση φέρνει απόψε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς – έναν νόμο, που περιορίζει το δίχτυ της αυτόματης προστασίας της πρώτης κατοικίας μόνον στο 25% των οφειλετών και φέρνει σε νέο κύκλο αμηχανίας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Σ’ αυτή τη νέα επιχείρηση υπέρβασης και, κατά το δυνατόν, αναίμακτης εφαρμογής του «έντιμου», όσο κι επώδυνου, συμβιβασμού η κυβέρνηση ποντάρει στη συμμαχία με τους μη έχοντες αλλά και στη συμμαχία με τις ίδιες τις τράπεζες: 

Στο μεν πρώτο μέτωπο η γραμμή άμυνας, αλλά και πολιτικής αντεπίθεσης ταυτόχρονα, συνοψίζεται στο μήνυμα ότι «κανένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό δεν θα χάσει το σπίτι του, όμως και κανείς κακοπληρωτής δεν θα έχει πλέον κάλυψη και άλλοθι». Πρόκειται για το μήνυμα που μετέφεραν χθες κυβερνητικά στελέχη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα αποτελέσει και τη βασική γραμμή απόκρουσης  των σκληρών, όπως ήδη διαγράφονται, αντιπολιτευτικών πυρών απόψε στη Βουλή.

Στο δεύτερο, και πλέον ουσιαστικό πεδίο, εκείνο που αφορά την εφαρμογή των νέων διατάξεων για την πλειοψηφία των οφειλετών, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν και επενδύουν σε μια σιωπηρή δέσμευση ανοχής από την πλευρά των τραπεζών. 

Ads

Ο νέος νόμος δείχνει, στην πράξη, θολό ορίζοντα για το 35% των οφειλετών με μεσαία εισοδήματα και εναποθέτει στην κρίση των τραπεζών την προστασία ή μη του ακινήτου τους. 

Επ’ αυτού, το στίγμα προθέσεων έδωσε με σαφήνεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών καλώντας τους, ουσιαστικά, να αναλάβουν τη συνευθύνη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. 

«Η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες» ήταν το εύγλωττο μήνυμά του – ένα μήνυμα, που το Μαξίμου θεωρεί ότι συναντά ήδη ανοιχτές θύρες, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες ομολογούν πως δεν έχουν συμφέρον από μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών.

Κυβερνητικά στελέχη, δε, επικαλούνται τόσο τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα ότι «η διαδικασία των πλειστηριασμών καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών, όσο και, την μόλις προχθεσινή, επισήμανση της προέδρου της Εθνικής Λούκας Κατσέλη ότι «οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν χθες εφικτή την υπέρβαση κι έδειχναν το μεγάλο κάδρο: Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι να ξεπεραστεί «χωρίς κοινωνικές αναταράξεις και εικόνες εξώσεων» το μεταβατικό διάστημα έως την – επιδιωκόμενη – ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος και, εν συνεχεία, να αρχίσει η εξισορρόπηση μέσα από την επανέναρξη της ροής πιστώσεων προς την αγορά και τα νοικοκυριά.

Υπό προϋποθέσεις, είναι ένα σενάριο που μπορεί να αποδώσει μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα όμως ο «έντιμος συμβιβασμός» δείχνει καταδικασμένος να περάσει μέσα από νέο γύρο ιδεολογικού προβληματισμού και πολιτικών επαναπροσδιορισμών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαρροές, πλην θεματικού απροόπτου, στην αποψινή ψηφοφορία δεν αναμένονται, όπως εκτίμησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ωστόσο το κλίμα της πολιτικής μελαγχολίας και απορρύθμισης είναι και πάλι εμφανές στις τάξεις αρκετών βουλευτών.

Το χθεσινό προσκλητήριο του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ώστε «το κίνημα κατά των πλειστηριασμών να παραμείνει ενεργό στην ιερή αποστολή του» είναι ενδεικτικό αυτής της αμηχανίας, ενώ τους προβληματισμούς και τις αντιδράσεις ήρθε να εντείνει και το νέο βέρτιγκο των ισοδύναμων με τον ειδικό φόρο στο κρασί…