Συμφωνία για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπήρξε μετά τη συνάντηση τρόικας και υπουργού Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής. Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως «έγινε μεγάλη πρόοδος και το βράδυ του Σαββάτου θα ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο τη Δευτέρα».

Ads

 
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τις τράπεζες θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και εννέα ημέρες από την ψήφισή του θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) και την ιδιωτικοποίησή της.
 
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση. «Το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».
 
Κατά τη συνάντηση εκτός από το θέμα των τραπεζών στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα δημοσιονομικά ζητήματα. Μετά το κλείσιμο της συνολικής συμφωνία αναμένεται η επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σχετικά με τη έναρξη της συζήτησης για ενδεχόμενη «ελάφρυνση του χρέους», παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».
 
Οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς θα συνεχιστούν και το Σάββατο. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι σημερινές συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την τρόικα να φέρεται να ζητά διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015.
 
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα πρόσθετα αιτήματα που φέρεται να έχει η τρόικα για κατάργηση τριετιών, lock out κ.ά.
 
Το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, αλλά και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ. Συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να έχει σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα.