Φωτογραφίες του Δημήτρη Μεσσίνη

Ads

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των άστεγων και γενικότερα πεινασμένων ανθρώπων στην Αθήνα. Ενορχηστρωτής της επιχείρησης στήριξης των ασθενών πληθυσμιακών ομάδων της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος κάνει λόγο στο tvxs.gr για πρωτόγνωρη υπερπροσπάθεια της δημοτικής αρχής αλλά και για κομματικά παιχνίδια που την επισκιάζουν. Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με τη θετική ανταπόκριση του κόσμου για την παροχή βοήθειας. Τvxs Εκστρατεία: Κανείς άστεγος στο δρόμο

 
Υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα γύρω από το θέμα των άστεγων. Κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις ασκούν δριμεία κριτική στο Δήμο. Τελευταία σημειώθηκαν και καταγγελίες για τις συνθήκες εκκένωσης γηπέδου στο Ρουφ που φιλοξενούσε άστεγους.
 
Στο ΚΥΑΔΑ αντιστοιχεί η κοινωνική διάσταση της πολιτικής του Δήμου. Δεν έχουμε καμία εμπλοκή σε διαδικασίες όπως η πρόσφατη απόφαση για την εκκένωση του γηπέδου. Αν έχουν συμβεί γεγονότα όπως αυτά που καταγγέλλουν κάποιοι (περιστατικά βίας κλπ), τότε είναι σαφές ότι πρέπει να διερευνηθούν.
image

Γενικότερα, ωστόσο, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι έχουμε κάνει εφέτος μια υπερπροσπάθεια, όμοια της οποίας δεν έχει προϋπάρξει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανοίγουμε χώρους φιλοξενίας ανθρώπων που το έχουν ανάγκη ακόμη και πέραν των ορίων τα οποία θέτει η σχετική εγκύκλιος του κράτους (σημείο αναφοράς οι 4 βαθμοί κελσίου). Διασφαλίζουμε αντίστοιχους χώρους ακόμη και σε θερμοκρασίες της τάξης των 7-8 βαθμών, το κάναμε και με 15 βαθμούς κελσίου, ανάμεσα σε δύο κύματα κακοκαιρίας. Το προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής του, με 24ωρες βάρδιες και πολλή δουλειά στο δρόμο. Μόνο στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας πήγαμε σε 101 σημεία, επί 4 ημέρες, μοιράζοντας 150 κουβέρτες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, χορηγήσαμε περίπου 400 κουβέρτες. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΜΚΟ και την εκκλησία, μοιράζουμε φαγητό, αξιοποιούμε δωρεές και προσφορές, για παράδειγμα από το δημοτικό βρεφοκομείο, σε γιαούρτια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους.

Ads

image

Παρατηρώ με λύπη ότι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες κάθε ιδεολογίας, διάφορα πρόσωπα απ’ όλους τους χώρους, παίζουν γύρω από αυτό το ζήτημα κάποια πολιτικά παιχνίδια τα οποία μόνο αηδία μπορούν να προκαλούν. Σκεφτείτε πώς αισθάνεται ο καθένας από εμάς οι οποίοι έχουμε θυσιάσει γι’ αυτό το πράγμα την προσωπική μας ζωή. Κυριολεκτικά, έχουμε βάλει το ΚΥΑΔΑ μέσα στα σπίτια μας. Το αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος επιδεικνύει απίστευτο ενδιαφέρον. Υπάρχει ασύλληπτα μεγάλη ανταπόκριση, σε ρούχα κλπ, γεγονός που είναι εξαιρετικά ευχάριστο και προσωπικά με έχει ενθουσιάσει.
 
Όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης των άστεγων για τη μετάβαση στους προβλεπόμενους χώρους φιλοξενίας;
 
Σε 24ωρη βάση. Λειτουργούσαν συνεχώς τα αντίστοιχα τηλεφωνικά νούμερα, ενημερωνόμασταν και από δημότες για τα σημεία στα οποία βρίσκονταν αυτοί οι άνθρωποι, τους επισκεπτόμασταν επί τόπου, τους ενημερώναμε για τους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν και αν το χρειάζονταν τους μεταφέραμε εκεί, όπως για παράδειγμα κάναμε με έναν ηλικιωμένο στο Ζάππειο ο οποίος ίσως να μην «έβγαζε» τη νύχτα αν δεν τον είχαμε μετακινήσει αρχικά στο Ρουφ και έπειτα στο νοσοκομείο. Υπήρχε, λοιπόν, μια επαρκής αντιμετώπιση του προβλήματος,  τουλάχιστον στη βάση των δυνατοτήτων μας.
image
 
Γιατί το ζήτημα των άστεγων τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής των αρχών μόνο εν μέσω κακοκαιρίας; Δεν υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα, σε μια πιο μόνιμη βάση, να επιστρατευτούν για παράδειγμα κάποια αναξιοποίητα κτίρια γι’ αυτό το σκοπό;
 
Όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει μια υπερπροσπάθεια, κόντρα και σε δυσκολίες τις οποίες συναντάμε όπως η γραφειοκρατία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, βάζοντας πολλές φορές λεφτά και από την τσέπη μας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι αγοράζουμε ζυμαρικά, τα οποία μαγειρεύουμε στις φυλακές του Κορυδαλλού (συμμετέχει και το υπουργείο Δικαιοσύνης στην προσπάθεια) το Σαββατοκύριακο και τα φέρνουμε πίσω για να μπορούν να τρώνε άνθρωποι που δεν έχουν στέγη. Για εμάς οι άστεγοι βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά τις κρύες μέρες υπάρχει εύλογα μία ιδιαίτερη ευαισθησία. Έστω εκείνες τις μέρες, μια και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια οριστική λύση, η οποία θα πρέπει να προέρχεται από την πολιτεία.
image

Ο κάθε δήμος δεν μπορεί να λύσει από μόνος του το πρόβλημα. Και άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στην Αθήνα. Μας τηλεφωνούν ακόμη και από περιοχές όπως τα Μελίσσια και τη Γλυφάδα. Χρειάζεται κάποιος γενικότερος συντονισμός. Προσωπικά, έχω εισηγηθεί να αξιοποιηθεί ενδεχομένως ένα Ολυμπιακό ακίνητο προς αυτή την κατεύθυνση, με πολλή προσοχή, γιατί το θέμα έχει πολλές πτυχές. Ξέρετε, παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων ανησυχούν -για παράδειγμα- ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί κάποιες ομάδες να μεταβούν εκεί και να καταλάβουν το χώρο! Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ένας γενικότερος συντονισμός, γιατί το ΚΥΑΔΑ δεν μπορεί να παρεμβαίνει παντού.

Τι καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία για το ρυθμό αύξησης των άστεγων στην Αθήνα;
 
Θεωρώ ότι τα νούμερα τα οποία ακούγονται περί 15 και 20 χιλιάδες είναι υπερβολικά. Ωστόσο, ο αριθμός τους σίγουρα έχει αυξηθεί. Ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, καθώς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναλάβει μία αντίστοιχη έρευνα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί. Αλλά είναι σαφέστατες οι ενδείξεις για σημαντική αύξηση του αριθμού των άστεγων.
image

Όμως, το ζήτημα είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των πεινασμένων. Δηλαδή, είναι ολοένα και περισσότεροι οι άνθρωποι οι οποίοι, είτε έχουν είτε δεν έχουν σπίτι, αναζητούν με αγωνία τροφή (συσσίτια, είδη διατροφής, προϊόντα σούπερ μάρκετ κλπ). Όπως χαρακτηριστικά έχω αναφέρει και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπάρχουν ακόμη και εκλεγμένοι κοινοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι αναζητούν τρόφιμα λόγω έλλειψης εισοδήματος. Αποτελεί γεγονός ένα τρομερό άγχος για τη δυνατότητα πρόσβασης στο σούπερ μάρκετ, στα παντοπωλεία, γενικώς σε είδη διατροφής.

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει εκρηκτικό, πιο σοβαρό ακόμη και από το ζήτημα του κατεξοχήν άστεγου.
 
Με άλλα λόγια, διαπιστώνετε ότι ευσταθεί η θεωρία των νεόπτωχων.
 
Αυτό το προσυπογράφω υπεύθυνα. Η θεωρία των νεόπτωχων ευσταθεί πέραν του δέοντος.