Ads

Ξυλοδαρμό ενός 15χρονου μαθητή και της διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Σάμου από πατέρα-αστυνομικό σε υπό κατάληψη Γυμνάσια της πόλης της Σάμου καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ. Στη Λαμία έντεκα μαθητές συνελήφθησαν γιατί προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη, ενώ στο Χολαργό αστυνομικοί εισέβαλλαν σε σχολείο για να σπάσουν την κατάληψη. Αυτά είναι μόλις τρία περιστατικά, ωστόσο ενδεικτικά του κλίματος, την ώρα που οι καταλήψεις σταδιακά αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου «η βάρβαρη αυτή πράξη που έγινε στο όνομα της «υπεράσπισης της λειτουργίας των σχολείων», στην πραγματικότητα στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών να διεκδικούν μαζικά και αγωνιστικά Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο».
 
«Ακόμα περισσότερο η πράξη αυτή απηχεί φασιστικές λογικές  σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να χτυπηθεί το θύμα των αντιδραστικών-τροϊκανών πολιτικών που αντιστέκεται σε αυτές, και όχι οι δυνάμεις που επιβάλλουν και προωθούν τις πολιτικές αυτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
«Ο γενικευμένος μαθητικός ξεσηκωμός με καταλήψεις-αποχές σε όλα τα σχολεία στη Σάμο και με την απαίτηση για ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ μαθητές, είναι δίκαιος! Δεν θα καμφθεί από τη λασπολογία και την τρομοκρατία! Θα πέσουν στο κενό οι «υποδείξεις» διαχωρισμών και «εμφυλίων» μεταξύ μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών που επιχειρούνται ακόμα και με τέτοιες τραμπούκικες πράξεις. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα, που πρέπει να κλιμακωθεί και να νικήσει!».
 
«Η αγωνιστική αλληλεγγύη για την υπεράσπιση των  δικαιωμάτων των μαθητών και των εργαζομένων, η άρνηση του ατομισμού και της υποταγής στη βαρβαρότητα, είναι το πιο σπουδαίο «μάθημα» που εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε! Από αυτό το καθήκον μας δεν υποχωρούμε, δεν θα γίνουμε φοβισμένοι θεατές της σφαγής των δικαιωμάτων των μαθητών και όλου του λαού!» τονίζει η ΕΛΜΕ και καταλήγει:
 

  • Να καταδικαστεί ο δράστης του ξυλοδαρμού
  • Κάτω τα χέρια από τους μαθητές και τον αγώνα τους!
  • Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, συνεχίζουμε ενωτικά, μαχητικά, αποφασιστικά, μέχρι τη νίκη»

 
Σήμερα Πέμπτη στη Λαμία έντεκα ενήλικες μαθητές συνελήφθησαν καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα μπήκαν στο 2ο ΕΠΑΛ, στο κέντρο της πόλης, για να ξεκινήσουν κατάληψη.
 
Οι μαθητές έγιναν αντιληπτοί σύμφωνα με τις πληροφορίες και ειδοοποιήθηκε η αστυνομία και ο εισαγγελέας. Σήμερα το πρωί η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 21 άτομα από τους οποίους οι δέκα αφέθηκαν ελεύθεροι και ήδη συντάσσονται δικογραφίες σε βάρος των γονέων και κηδεμόνων τους για παραμέληση ανηλίκου.
 
Οι υπόλοιποι έντεκα που ήταν πάνω από 18 ετών οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο αυτόφωρο όπου ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
 
Εν τω μεταξύ, στις 2 Οκτωβρίου το πρωί, αστυνομικοί εισέβαλλαν στο 1ο Λύκειο Χολαργού προκειμένου να σπάσουν την κατάληψη…