Τη διαβεβαίωση ότι η συγχώνευση του υπ. Πολιτισμού με το υπ. Παιδείας δεν σημαίνει επουδενί υποβάθμιση έδωσε η νέα ηγεσία του υπ. Πολιτισμού και αθλητισμού κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.
 

Ads

Το ζήτημα έθεσε ο απερχόμενος υπ. Κώστας Τασούλας που σημείωσε ότι είναι «σαφώς προτιμότερο και αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς και όχι όπως ξεκινά τώρα υπαγόμενο σε άλλους φορείς και δομές».
 
«Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες, μερικά κυματάκια σίγουρα θα φρεσκάρουν αυτό που ζούμε. Και σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχθούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της ιστορίας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπ. Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.
 
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απάντησε ότι «επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί η – σε εισαγωγικά – συγχώνευση του υπουργείου Παιδείας με το ΥΠΠΟ ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού ως προς την Παιδεία, αλλά αντίθετα ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του Πολιτισμού μέσω και των σχέσεων της με την Παιδεία. Γιατί είναι προφανές ότι Παιδεία χωρίς Πολιτισμό δεν έχει νόημα, όπως και το αντίθετο».
 
«Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της ανακάλυψης στην Αμφίπολη.
 
Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για απόλυτη πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής και ανέφερε την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα», και ότι «στον Αθλητισμό θα επανέλθει η διαφάνεια, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή των νόμων και η ισονομία».
 
«Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Πρώτα και κύρια ενδιαφέρει τη νεολαία και για εμάς κάτι που ενδιαφέρει τη νεολαία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη σκέψη και στη δράση. Δυστυχώς αυτός ο τομέας τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί. Έχει ταλανιστεί από τη βία, έχουμε θρηνήσει ανθρώπους στα γήπεδα, από τη μάστιγα των αναβολικών και κυρίως από μία εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή, σε σημείο τέτοιο που ακόμη και ανθρώπινα λάθη να εντάσσονται σε ένα πεδίο δόλου και ακραίας καχυποψίας. Η Κυβέρνηση της αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ελπίζω σήμερα να το λάβουν όλοι» συμπλήρωσε.
 
Τέλος, από τους νεοφερμένους έγινε μνεία και για τον ευγενικό τρόπο υποδοχής που τους επιφύλαξε η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, μια παράδοση, που όπως τονίστηκε, δεν τίμησε ο Αντώνης Σαμαράς που δεν πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου να υποδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα.