Στις δηλώσεις της ηθοποιού Κοραλίας Καράντη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη»  για όσα έρχονται στο φως σχετικά με καταγγελίες κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων στο θέατρο αντέδρασε ο Δημήτρης Καρατζιάς.

Ads

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης της θεατρικής σκηνής Vault μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ξέσπασε κατά της ηθοποιού.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Κυρία Καράντη, δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ, δεν έτυχε. Και μετά τη σημερινή σας συνέντευξη, που σοκαρισμένος παρακολούθησα, θα έλεγα ευτυχώς.

Ads

Είπατε (για τις καταγγελίες) : … “Κατ αρχήν ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως αυτό το ατελείωτο σεξουαλικό αλισβερίσι δεν είναι το θέατρο”…

-Ατελείωτο σεξουαλικό αλισβερίσι! Αλισβερίσι; Αυτό θεωρείτε ότι είναι όλες αυτές οι καταγγελίες; Ένα ατελείωτο σεξουαλικό ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ;
Είπατε : .. “Ανθρώπους που καταχρώνται την εξουσία τους συναντάει κανείς σε καθημερινή βάση στη ζωή… bullying μπορεί να σου κάνει και ο αλλοδαπός στα φανάρια, επειδή βλέπει ότι είσαι γυναίκα, και δεν πάει σε αυτόν που είναι άντρας, δίπλα του, έρχεται σε εσένα, και θέλει σώνει και ντε, να σου καθαρίσει το τζάμι και καμιά φορά σε απειλεί με το βλέμμα. Ο αλλοδαπός, ο τελευταίος στην κοινωνία!”…

– Έχετε παράξενες απόψεις κατ αρχάς για το τι είναι bulling! Τελευταίος στην κοινωνία, κυρία Καράντη, δεν είναι ο “αλλοδαπός” στα φανάρια, όπως τόσο υποτιμητικά είπατε! Τελευταίος στην κοινωνία είναι οποιοσδήποτε συμπολίτης μας, έχει απόψεις σαν τη δική σας και δεν ντρέπεται να τις εκθέσει δημόσια. Να εκθέτει, όπως είπατε την αλήθεια του, που στη δική σας περίπτωση είναι ακραίος ρατσισμός, όταν δημόσια, κατατάσσετε τον αλλοδαπό όπως ονομάσατε, ως “τελευταίο στην κοινωνία”.

Είπατε (για τις καταγγελίες): … “δεν πιστεύω ότι όλο αυτό ωφελεί Γιατί δεν είναι όλα τα περιστατικά το ίδιο. Σημασία έχει ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Σε μεγάλο βαθμό. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και πρέπει να δίνει τη μάχη του. Δεν έχουν βέβαια όλοι οι άνθρωποι την τύχη (?) να μπορούν στη συγκεκριμένη στιγμή που τους συμβαίνει αυτό να δώσουν μάχη, γιατί συνήθως οι άνθρωποι που είναι εξ επαγγέλματος διώκτες, απομονώνουνε το θύμα που είναι ευάλωτο. Μπορεί να είναι ευάλωτο στη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορεί να είναι ευάλωτο επειδή κουβαλάει κάτι από τα παιδικά του χρόνια. Μπορεί να είναι ευάλωτο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού”…

– Λέτε ότι δεν πιστεύετε ότι όλες αυτές οι καταγγελίες ωφελούν!  Ποιον δεν ωφελούν; Θεωρείτε δηλαδή ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχιζόντουσαν αυτές οι συμπεριφορές και καταστάσεις και να μην μίλαγε κανείς; Αλήθεια τώρα; Ότι καθένας είναι υπέυθυνος για τον εαυτό του. Οτι πρέπει ο καθένας να το περνάει μόνος του; Να μην το καταγγέλει; Θεωρείτε ότι είναι τύχη να μπορείς να δώσεις μάχη εκείνη τη στιγμή που σου συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τύχη;

– Επίσης ο σεξουαλικός προσανατολισμός καλό είναι να ξέρετε, ότι ούτε αδυναμία είναι, ούτε κάποιο παιδικό τραύμα, ούτε ευαλωτότητα. Τα χει λύσει αυτά η επιστήμη χρόνια τώρα!

Είπατε: … “Είναι περίπλοκα τα πράγματα. Η αλήθεια όμως δεν είναι κτήμα κανενός. Έχει και άσπρες και μαύρες και γκρίζες ζώνες! Η απόλυτη αλήθεια αφορά μόνο τις θεμελιώδες αξίες της ζωής. Και πρέπει να μαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί οτιδήποτε καταθέτουμε, δημόσια, εμπεριέχει την υποκειμενικότητα μας. Αυτό που μας αφορά! Αυτό που κουβαλάμε, τα απωθημένα μας! Τις εμπειρίες μας. Τις επιθυμίες μας”…

-Λέτε, ότι η αλήθεια του καθενός είναι υποκειμενική. Και την χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση ως επιχείρημα για να μειώσετε τη δυναμική αυτών των καταγγελιών. Και βέβαια είναι. Αλλά μάθετε, ότι όταν συνοδεύεται η “αλήθεια του καθενός” από δεκάδες άλλες αλήθειες που ενώνονται σε κοινή καταγγελία, σε κοινές μαρτυρίες, παύουν πια να είναι υποκειμενικές. Γίνονται γεγονότα! Θα θελα, βέβαια, μετά από αυτή σας τη συνέντευξη, πάρα πολύ να μάθω, ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι θεμελιώσης αξίες της ζωής!

-Επίσης καλό είναι να ξέρετε, επειδή κάποια από αυτά τα κορίτσια τα γνωρίζω προσωπικά, δεν ήταν ήδη ευάλωτα όπως λέτε. Έγιναν ευάλωτα. Εξαιτίας των συμπεριφορών αυτών των “συναδέλφων” μας. Που τόσο σας ενόχλησε που βγήκαν να καταγγείλουν.

-Και δεν κατέθεσαν “τα απωθημένα τους(?), τις εμπειρίες τους, τις επιθυμίες τους (?), όπως είπατε. Αλλά τα τραύματα τους, κυρία Καράντη. Τα τραύματα τους. Που δεν είχαν πριν. Αλλά απέκτησαν. Μετά. Κι αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Πολύ μεγάλη διαφορά. Τεράστια!

Είπατε : … Αν η “αγορά του Δήμου” ελέγξει γρήγορα τον παραβάτη θα τον προστατεύσει κι ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Θα τον σταματήσει, θα τον φρενάρει, δεν θα μπορεί αυτός ο άνθρωπος να προβεί σε κακότητες απέναντι στους άλλους ανθρώπους γύρω του. Και δεν θα γίνει και θύτης του ίδιου του εαυτού του. Γιατί θα σταματήσει. Και θα μπορεί να είναι χρήσιμος!”…

– Ελέγξει γρήγορα; Δηλαδή μετά τα πρώτα δύο, τρία, πέντε θύματα; Πόσο είναι για σας το γρήγορα; Και θεωρείτε χρέος της πολιτείας να προστατεύσει τον παραβάτη ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό. Κι αν ο παραβάτης, ο θύτης κατά τα λεγόμενα σας, χρειάζεται προστασία, τότε τα θύματα τι χρειάζονται;

– Καλό θα ήταν, επίσης, να ξέρετε πως οποιοσδήποτε καταχράζεται την εξουσία του και κακοποιεί, τρομοκρατεί, φοβίζει συστηματικά και κατά συρροή τους συνεργάτες του, ή παρενοχλεί σεξουαλικά οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά του, ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί να είναι χρήσιμος. ΠΟΥΘΕΝΑ!

Ούτε σε αυτή, ούτε σε καμία άλλη κοινωνία!

Και κλείνοντας είπατε: Ελπίζω να μην μου την πέσουνε κάποιοι άνθρωποι γιατί δεν έχω διαδίκτυο, δεν έχω Instagram, δεν θα το μάθω εγκαίρως!

-Ευτυχώς που δεν έχετε. Γιατί αν είχατε, μια και είμαστε κλεισμένοι σπίτια μας, θα βλέπατε και θα διαβάζετε πόσο κατακριτέες κι επικινδυνες θεωρούνται απόψεις σαν τη δική σας… και δεν θα τις παραθέτατε! Δημόσια. Οπότε θα στερούσατε από εμάς την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε. Μέσα από τις “τόσο ενδιαφέρουσες” απόψεις σας!

Ελπίζω κι εύχομαι, τα Ελληνικά σας, να μην είναι τόσο σωστά και να κατάλαβα ή να παρερμήνευσα τις δηλώσεις σας, την αλήθεια σας, την υποκειμενικότητα σας, που δημόσια παραθέσατε στην εκπομπή της συμπαθέστατης Δανάης. Σε αυτή την περίπτωση σας ζητάω προκαταβολικά συγνώμη. Σε αυτή την περίπτωση! Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη. Από πολύ κόσμο!!
   Α!… Και κάτι τελευταίο. Οι απόψεις σας είναι παλαιάς κοπής! Πολύ παλιάς όμως!! Προσέξτε τες. Γιατί οι καιροί αλλάζουν… Ευτυχώς!!

Και η συνέντευξη της Κοραλίας Καράντη