Σε στοιχειώδη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και όχι σε κουτοπόνηρες κινήσεις φτηνού εντυπωσιασμού, καλούν την αντιπολίτευση κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή «παρουσία» στο υπουργείο του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ads

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ως απαράδεκτο για τα πολιτικά και κρατικά δεδομένα της χώρα μας, το γεγονός ότι ο βουλευτής, αν και γνώριζε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται σε πολυήμερη επίσκεψη στην Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότιο Κορέα, προσήλθε αιφνιδιαστικά, συνοδεία των αστυνομικών σωματοφυλάκων του, και δίχως προηγούμενη συνεννόηση και ειδοποίηση, στο κτήριο του υπουργείου, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, ζητώντας από έναν απλό διπλωμάτη να του δώσει την απόρρητη αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση της πώλησης ελληνικού στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, ούτε καν φρόντισε προηγουμένως να επικοινωνήσει με τη διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών –η οποία, πάντως, απουσίαζε συνοδεύοντας τον κ.Νίκο Κοτζιά στο ταξίδι του στο εξωτερικό- προκειμένου να συμφωνήσει μια συνάντηση.

Προφανώς, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Λοβέρδος παρίστανε ότι δεν άκουσε τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα στη Βουλή να λέγει ότι τα έγγραφα αυτά είναι προσβάσιμα μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων. Έτσι, προσθέτουν, έχοντας στερέψει πλέον από «απόρρητα» έγγραφα, τα οποία μοίραζε επί εβδομάδες δεξιά και αριστερά ως φέϊγ βολάν, και θεωρώντας το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών ως βιλαέτι του, «εισέβαλε» εκεί με αποκλειστικό και μόνο στόχο του να βγει στη συνέχεια και να «καταγγείλει» ότι δεν του δίνουν τα έγραφα.

Πρόκειται για το άκρον άωτον της επικοινωνιακής κουτοπονηριάς, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι συμπληρώνουν: «Ένας σοβαρός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι, αν θέλει να έχει δικαίωμα ανάγνωσης διαβαθμισμένων εγγράφων –εφόσον έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την απαραίτητη εξουσιοδότηση από τους αρμοδίους φορείς- πρέπει να κάνει κάποια βασικά πράγματα. Κατ’ ελάχιστον, να απευθύνει σχετικό αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, να ζητήσει συνάντηση και να καθορισθεί συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία. Αντίθετα, ένας κυνηγός εντυπώσεων, ή θεατρίνος, προσέρχεται απροειδοποίητα, βρίσκει μια πόρτα ανοιχτή στο υπουργείο, μετά τον έλεγχο ασφαλείας μπαίνει και ζητά από τον πρώτο αναρμόδιο υπάλληλο που θα συναντήσει να του δείξει διαβαθμισμένα έγγραφα. Όταν ο υπάλληλος αρνείται, ως οφείλει, τότε ο «περαστικός» της ιστορίας μας καταγγέλλει στους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο, η ηγεσία του και οι υπάλληλοί του απαγόρευσαν την –κατά τον ίδιο- «δικαιωματική» του πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα».

Ads

Δυστυχώς, καταλήγουν συνεργάτες του κ. Κοτζιά, ο κ. Λοβέρδος «δεν ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Όταν ήρθε στο υπουργείο χθες, χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανέναν προηγουμένως, ζήτησε επίμονα να διαβάσει έγγραφα υψηλής διαβάθμισης, χωρίς καν να επικαλεστεί εξουσιοδότηση από την κα Γεννηματά, όπως διατείνεται δημοσίως. Για κάποιον, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο, είναι τουλάχιστον … εκκωφαντική η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο συγκεκριμένος πολιτευτής». Είναι πασιφανές, προσθέτουν ότι «η πραγματική πρόθεση πίσω από αυτές τις κινήσεις, είναι η εξασφάλιση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου για τις σχεδόν καθημερινές πλέον «παραστάσεις» του. Εν ολίγοις, αστειότητες σε καιρούς όπου χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Από την παρέλαση του «πολιτικού τσαρλατανισμού», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η βουλευτής της ΝΔ, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην απέλπιδα προσπάθειά της να πείσει ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς δεν θέλει να δοθούν στην αντιπολίτευση τα απόρρητα έγγραφα, έσπευσε να αναπαράγει τη λάσπη που ρίχνουν από το 2015 έως σήμερα μερικά συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών, ούτε λίγο ούτε πολύ, ήταν «πράκτορας της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας, ‘Στάζι’», και «θιασώτης του Χόνεκερ». Πρόκειται για την γκαιμπελική προπαγάνδα ορισμένων ξένων ΜΜΕ, τα οποία συστηματικά υποσκάπτουν την ελληνική πολιτική στα μεγάλα εθνικά θέματα (Κυπριακό, κ.ο.κ.), και εδώ και επτά χρόνια είναι οι πλέον φανατικοί υπέρμαχοι των «δανειστών» και των μνημονίων. Και η κ.Μπακογιάννη, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ως πειθήνιο φερέφωνό τους, τα αναπαράγει.

Εσχάτως, μάλιστα, τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εξωτερικών, η βουλευτής της ΝΔ «κόπτεται» για την επιδείνωση, κατά την ίδια, των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία. Κάτι που, ως συνήθως, αποδίδει στην «ανίκανη» ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης. Τι συμβαίνει; Ο κ. Νίκος Κοτζιάς έπαψε πλέον να είναι ο «άνθρωπος του Πούτιν» και «των ακροδεξιών κύκλων του Κρεμλίνου», όπως υποστήριζαν από το 2015 τα ίδια παραπάνω Μέσα Ενημέρωσης, με τα οποία συντάσσεται -κατά το δοκούν- η κ. Μπακογιάννη;