Μετά την εμπλοκή που προέκυψε με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, η οποία έφερε το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η αλληλογραφία μεταξύ θεσμών κι Ελλάδας έλυσε τις διαφορές. Μετά την επιστολή των θεσμών προς το ελληνικό υπουργείο και τη σημερινή απαντητική επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι αρχίζουν εκ νέου οι συνομιλίες για το χρέος.

Ads

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφού «πάγωσαν» στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. «Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (…) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ
 

Τι είχε προηγηθεί

Η εμπλοκή προέκυψε όταν το γερμανικό υπουργείο απέστειλε άιτημα προς του θεσμούς προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για τους οικονομικά αδύναμους συνάδουν με το μνημόνιο.

Του αιτήματος Σόιμπλε… ακολούθησε  η απόφαση του διοικητικού συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, όπως αυτά αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup, μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Για να λυθεί το νέο αδιέξοδο που προέκυψε μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, η πλευρά των δανειστών έστειλε την Πέμπτη επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλάμβανε αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την επιστολή οι δανειστές ζήτησαν:

• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα είναι εφ’ άπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

• Δέσμευση ότι εάν τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει υστέρηση από το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση (0,75%) θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο – δηλαδή, από τις συντάξεις.

• Δέσμευση ότι στην περίπτωση υστέρησης θα επανεξεταστεί και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

• Δέσμευση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπερ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.

• Δέσμευση ότι το υπερ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνον για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.