Ξεμπλοκάρουν πάνω από 50.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας καθορίζεται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού τους, μετά το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ads

Τον δρόμο για την έκδοση των συντάξεων οι αιτήσεις των οποίων είχαν κατατεθεί μετά τις 12 Μαΐου 2016 ανοίγει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που ήρθε στη Βουλή.

Πάνω από 50.000 αιτήσεις παρέμεναν σε εκκρεμότητα, καθώς η ΕΛ ΣΤΑΤ είχε δηλώσει αδυναμία να καθορίσει τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού τους, τον οποίο αντικατέστησε προσωρινά το υπουργείο Εργασίας λύνοντας έτσι τον γόρδιο δεσμό.

«Δεν υπάρχει δείκτης μεταβολής τιμών στην χώρα. Είστε τόσο άχρηστοι που τόσα χρόνια δεν το κάνατε» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή.

Ads

Ενώ ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής της ΝΔ είπε από την πλευρά του: «Παραδέχεστε ότι καμία σύνταξη δεν μπορεί να υπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου».

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών έως και το 2020 θα γίνεται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως ο συγκεκριμένος δείκτης περιορίζει λίγο τις απώλειες στις νέες συντάξεις

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος ζήτησε «οι σχετικές εγκύκλιοι να εκδοθούν άμεσα και τα μηχανογραφικά συστήματα να προσαρμοστούν στις νέες παραμέτρους».]

Για το διάστημα από το 2021 και εφεξής θα χρησιμοποιείται ο επίμαχος δείκτης μεταβολής μισθών, που αναμένεται να υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ότι αφορά το εφάπαξ καταργούνται με την ίδια τροπολογία τα διαφορετικά καθεστώτα που ίσχυαν. Ορίζεται πλέον ενιαίο ασφάλιστρο 4% αναδρομικά από 1ης 1ου 2017 για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η εξίσωση της εισφοράς για το εφάπαξ οδηγεί σε αύξηση των εισφορών για 300.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και δημοτικούς υπαλλήλους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ