Στις αρχές του 2016 θα επανέλθει στα γυμνάσια της χώρας ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας. Οι γονείς των μαθητών θα μπορούν να υποβάλουν έως και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου αίτηση για να παρακολουθήσει το παιδί το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τους γονείς στον διευθυντή της σχολικής μονάδας του μαθητή.

Ads

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με πιστώσεις ύψους 7.723.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, η ενισχυτική διδασκαλία θα εφαρμοστεί σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συνολικά στη χώρα, ένα εκ των οποίων θα είναι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων  Αυλώνα.

Στα Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας θα απασχοληθούν 1.023 αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι θα προσληφθούν με βάση τη σειρά τους στον πίνακα αναπληρωτών.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για το 2016 προβλέπει:

Ads
  • Για την Α” Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Φυσική 1 ώρα, συνολικά 10 ώρες.
  • Για την Β” Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.
  • Για την Γ” Γυμνασίου: Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.

O αναλυτικός πίνακας κατανομής των Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η διάταξη για τα Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. 

«Παιδιά που προέρχονται από λιγότερο ευνοημένες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, αλλά και όχι μόνον,  θα υποστηρίζονται από το πρόγραμμα και θα καλύπτουν τις τυχόν μαθησιακές τους αδυναμίες ώστε η κατάκτηση της γνώσης και η προαγωγή των δεξιοτήτων να αποτελέσει δώρο κοινό για όλους τους μαθητές της χώρας. Βάζουμε τέλος στο παράδειγμα του νεοφιλελεύθερου σχολείου που αμφισβήτησε τα τελευταία πέντε χρόνια το καθολικό δικαίωμα για μόρφωση, δίνοντας προνομιακή μόρφωση στους δήθεν άξιους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.