Με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες σε πολλές περιοχές αλλά και τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνιση τους,  ξεκίνησε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο με το όνομα «Αριάδνη».

Ads

Που θα χτυπήσει ο χιονιάς

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες , κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα από το απόγευμα, σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Όπως είπε στο tvxs ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς, το σφοδρό κύμα χιονιά θα είναι ισχυρότερο από αυτό της Πρωτοχρονιάς.

Ads

Πιο αναλυτικά:

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (σήμερα 05/01) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι όποιες θα είναι κατά τόπους πυκνές: Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιώτικη χώρα και την Κρήτη.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01) και από τα βόρεια η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01), ο όποιος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) από την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ιδία ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σε επιφυλακή οι Περιφέρειες και οι δήμοι

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα πιθανά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος, η οποία είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο ευθύνης της.

Στο ίδιο πλαίσιο, τις προσεχείς ώρες θα τεθούν σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και θα παραμείνουν έτοιμες, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να συνδράμουν με προσωπικό και μηχανήματα.

Θερμαινόμενες αίθουσες για τους άστεγους κι όχι μόνο

Πέντε θερμαινόμενες αίθουσες ανοίγει ο δήμος Αθηναίων από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στις 7 το πρωί, για την προστασία των αστέγων από το ψύχος.

Συγκεκριμένα ως καταφύγιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες θα λειτουργήσουν οι αίθουσες:

1)  Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 και Άστρους, τηλ. 2105140877

2) Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28), τηλ. 210 9232044

3) Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), τηλ. 210 7222590, 210 7216707

4) Λέσχη Φιλίας (Πανόρμου και Βαθέoς), τηλ. 210- 6459890, 210 6451870

5) Λέσχη Φιλίας πλ. Αμερικής (Τελέστου 4), τηλ. 210-8646481

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις  μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τους διαθέσιμους χώρους   ενώ θα εφοδιάζουν  τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.

Παράλληλα με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και  Μεταφορών  Χρήστου Σπίρτζη, ανοιχτοί από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου μέχρι και την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου για τη φιλοξενία άστεγων  θα παραμείνουν οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο.

Ζητείται η συνεργασία των πολιτών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στις τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 – 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Στον Δήμο Πειραιά, έως τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, θα λειτουργούν οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

  • Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης – Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 9 -11. Ώρες: 06:00 έως 22:00 (210-41.34.130,  210-41.34.052).
  • Η δομή φιλοξενίας αστέγων “Υπνωτήριο Πειραιάς, Λιμάνι Αλληλεγγύης”– Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος Πύργος Πειραιά, σε 24ωρη βάση. (216-80.03.076, 216-80.03.077). 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, ο δήμος Πειραιά θα διαθέτει όχημα και κατάλληλο υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας, προκειμένου να συνδράμει σε οποιοδήποτε περιστατικό. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 213-2022002, 213-2022003, σε 24ωρη βάση.

Επίσης, Κινητό πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ιθάκη» για την εξυπηρέτηση των αστέγων και των απόρων πολιτών του Πειραιά παρέχει η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά. Το κινητό πλυντήριο θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Δημοσθένους στην Ακτή Ποσειδώνος, κάθε Δευτέρα από τις 14:00 έως τις 18:00.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, έχει αναρτηθεί ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), παρέχεται άμεση ενημέρωση για τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν, από ΟΤΑ Α’ βαθμού και άλλους φορείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Οδηγίες για το πως να οδηγούμε με τον χιονιά

Έναν οδηγό για το πως να οδηγούμε όταν παρουσιάζονται έντονα καιρικά φαινόμενα, σαν αυτά που θα πλήξουν τη χώρα από το βράδυ της Πέμπτης, εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε τι πρέπει να κάνουμε:

Οδηγίες για την ασφάλεια των εργαζομένων 

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπενθυμίζει τους κανόνες που περιλαμβάνονται στην εργατική νομοθεσία και πρέπει να τηρούνται: 

  • Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.
  • Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.
  • Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.
  • Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.
  • Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών).
  • Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. καρδιοπαθείς).

Όσον αφορά τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα εξής:

  • Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας
  • Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
  • Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
  • Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Το υπουργείο ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι, για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).