Την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην ομιλία του περιέγραψε μια σειρά επιτεύγματα της κυβέρνησης, από την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών μέχρι το πρωτογενές πλεόνασμα , φθάνοντας στο σημείο να υπογραμμίσει και μια ..ελληνική πρωτιά, ότι δηλαδή έχουμε  “το μεγαλύτερο κυκλικό πλεόνασμα σε όλη την Ευρώπη”! Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε αδιακρίτως στα δύο άκρα, τα οποία “δεν ενδιαφέρονται για το αύριο και το μόνο που τους νοιάζει είναι να διχάσουν την Ελλάδα”, αλλά “δεν θα τους περάσει” βάζοντας ως πρώτο στόχο την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκλεισε τέλος την ομιλία του με αναφορές στην θρησκεία και την επανάσταση του 1821, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ακροδεξιού ακροατήριου, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

“Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία της μετά από 6 χρόνια ύφεσης ξαναγίνεται ανταγωνιστική”, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, θέτοντας ως ορόσημο επιστροφής της Ελλάδας στην εποχή της ευημερίας το 2021, όταν “το έθνος θα γιορτάζει την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό”. “Το τέλος των Μνημονίων αποτελεί τη σύγχρονη απελευθέρωση”, σημείωσε.

Παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως τον μοναδικό εγγυητή ενός αισιόδοξου μέλλοντος για τη χώρα, άφησε σαφείς αιχμές ότι “κάποιοι εντός της Ελλάδας δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της το χθες”. Εκτίμησε, μάλιστα, πως “η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, καταργεί την πολιτική παρουσία εκείνων που αμφισβητούν την επιτυχία της χώρας”.

Ads

“Εγώ πολεμώ φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια. Οι φωνές της μιζέριας δεν προβλέπουν τα χειρότερα, επιθυμούν τα χειρότερα”, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.”Τους απαντώ, έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα”, πρόσθεσε.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ανέφερε: “Μπαίνει τάξη και στη δημόσια ασφάλεια. Σιγά-σιγά καθαρίζουν τα κέντρα των πόλεων που είχαν καταληφθεί από λαθρομετανάστες. Είχαμε και τους πρώτους μαζικούς επαναπατρισμούς. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, συμπληρώσαμε ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου αυτοί που μπήκαν λαθραία στη χώρα μας, είναι πολύ λιγότεροι απ’ όσους έφυγαν οριστικά. Αντιστρέψαμε την τάση! Αλλά κι εδώ μένουν πολλά να γίνουν ακόμα”.

Η επιστροφή των “δύο άκρων”

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε επίσης να εξαπολύσει κοινή επίθεση προς ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, χωρίς να τους κατονομάσει, επιχειρώντας εκ νέου να τους ταυτίσει ως “τα δύο άκρα”. 

“Και τα δύο άκρα επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα-ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο”, “καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση που ανοίγει πόρτα στο αύριο. Και μένουν γαντζωμένοι στο χθες”, “κηρήσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον ελληνικό λαό και κάνουν ό, τι μπορούν για να απομονώσουν τη χω΄ρα στο εξωτερικό”, επεσήμανε με έμφαση.

Υποστήριξε ακόμη ότι “περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν το νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία”, ενώ, όπως είπε, “δεν έχουν προτάσεις για το αύριο, γιατί δεν τους ενδιαφέρει το αύριο”. “Δεν θα τους περάσει”, διεμήνυσε και πρόσθεσε ότι “κανείς τους δεν θα κυβερνήσει, γιατί κανείς τους δεν μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που θέλουν είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “η χώρα γυρίζει σελίδα, βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και βάζει στο περιθώριο τα άκρα και τις ακρότητες”, σημειώνοντας ότι “όσο βελτιώνεται η κατάσταση – και στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια – τόσο θα μπαίνουν οι ακραίοι στο περιθώριο. Όσο η Ελλάδα θα αναδεικνύεται ως δύναμη σταθερότητας σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή, τόσο ο ελληνικός λαός θα αφήνει στο περιθώριο δυνάμεις αποσταθεροποίησης και εξτρεμισμού”. “Αυτή η πατρίδα ανήκει σε όλους και όλοι μαζί θα τη σώσουμε. Εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να σωθεί, που θέλουν το λαό διχασμένο και τη χώρα απομονωμένη”, είπε.

Κύμα “αισιοδοξίας”

Στο πλαίσιο του μηνύματος “αισιοδοξίας” που προσπαθεί να στείλει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ήδη η ύφεση είναι μικρότερη από όσο υπολογιζόταν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο β’ τρίμηνο έφτασε το 3,8% κι όχι το 4,6%, όπως υπολογιζόταν.

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για επιβράδυνση της ανεργίας, καθώς και για άμεσα έσοδα ύψους 11 δισ. ευρώ και έμμεσα ύψους 30 δισ. ευρώ από το τουριστικό κύμα της περιόδου. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην πτώση των επιτοκίων καταθέσεων, γεγονός που εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα φέρει επιπλέον ρευστότητα.

Όπως τόνισε, “αποτρέψαμε έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη και σήμερα είναι υπολογίσιμη δύναμη και στο μέλλον θα γίνει ακόμη πιο υπολογίσιμη”. Για το χρέος, δήλωσε πως “η συζήτηση περί βιωσιμότητας χρέους γίνεται μεταξύ δανειστών και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο εφόσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει”.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην αναγγελία του έργου για τον αγωγό ΤAP, κάνοντας λόγο για έναν “καλό οιωνό ανάκαμψης” και για “ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα”. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο θέμα των φυσικών πόρων και είπε πως “ξέρουμε πια ότι υπάρχουν και μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο και τον πλούτο της χώρας μας”. Πρόσθεσε, όμως, πως “για να αξιοποιήσουμε όλο τον ενεργειακό πλούτο, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στο εσωτερικό, να ενισχύσουμε τα στηρίγματα και τις συμμαχίες στο εξωτερικό και να κάνουμε βήματα προσεκτικά”.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Εκτενής ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανάλεβε πως, εφόσον επιτευχθεί, σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης. Αναλόγως του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δούμε ποιος θα ελαφρυνθεί, σημείωσε, ενώ τόνισε πως δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα

Είναι, ακόμη, χαρακτηριστικό, ότι τρεις φορές στη  στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εφόσον η Ελλάδα φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της και πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, τότε και οι δανειστές της θα πρέπει να φανούν συνεπείς απέναντι στις δικές τους υποχρεώσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Εάν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώσε, βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή.

Εθνική γραμμή

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι “δεν γίνονται δεκτές ούτε προκλήσεις ούτε αλυτρωτισμοί από γειτονικά κράτη“, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ. Προς το τέλος της ομιλίας του μίλησε για ελληνική ιστορία 3.000 χρόνων, υπογραμμίζοντας πως “σε στιγμές ενότητας οι Έλληνες κάνουν θαύματα. Ένα μικρό θαύμα αρχίζει να γίνεται στην Ελλάδα με πολλούς κόπους, τεράστιες θυσίες και πάρα πολύ πόνο”

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για “ψευτοευρωπαίους”, που επιχειρούν να αλλάξουν την “ιστορία μας” ενώ υπερτόνισε τη σημασία της ελληνικής ταυτότητας, τόσο της θρησκευτικής όσο και της πολιτιστικής. 

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε περίπτερα της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου θα έχει σύντομη συνεργασία με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα.