Ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Χίο.

Ads

Το Κέντρο στεγάζεται στην έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός της Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρου.

Το hotspot έχει δυνατότητα να στεγάσει 1.100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους, που μετασκευάστηκαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές πριν μεταφερθούν στο νησί. Οι 67 οικίσκοι διαθέτουν κοιτώνες, έπιπλα και συστήματα ψύξης – θέρμανσης, ενώ καλύπτουν συνολική έκταση 2.655 τετραγωνικών μέτρων.

Άλλοι 8 οικίσκοι μετασκευάστηκαν σε χώρους υγιεινής, που είναι πλήρως εξοπλισμένοι με νιπτήρες, λεκάνες και ντουζιέρες με ζεστό νερό. Καλύπτουν συνολική επιφάνεια 309 τ.μ.

Ads

Το εμβαδόν για κάθε ένα από τα 35 μεγάλα σπιτάκια -διαστάσεων 12,57 x 3,30- είναι 41,5 τ.μ. και για τα υπόλοιπα 40 -διαστάσεων 9,70 πλ. x 3,10 ύψ.- φτάνει τα 30 τ.μ.

Παράλληλα, επιδιορθώθηκαν και όλες οι ζημιές στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ, όπου αντικαταστάθηκαν τα συνολικά 756 τετραγωνικά μέτρα σπασμένων τζαμιών με την τοποθέτηση πολυκαρμπονικών, διάφανων φύλλων.

Για την ολοκλήρωση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων της Χίου υπήρξε συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ στις εργασίες συνέδραμαν το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Ελληνικός Στρατός.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόσφυγες θα παραμένουν στο hotspot έως 72 ώρες για την ταυτοποίηση τους, ενώ επικεφαλής του Κέντρου αναλαμβάνει Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.