Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η πρώτη ημέρα της δίκης των δύο χρυσαυγιτών για την εν ψυχρώ δολοφονία (επτά μαχαιριές) του 27χρονου μετανάστη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου. Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορούνται οι Διονύσης Λαικόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι αρνούταν τη σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται πως μετά από έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκε υλικό της νεοναζιστικής οργάνωσης. Λίγο μετά τις 11:00 καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες. Σημειώνεται ότι οι γονείς του θύματος θα καταθέσουν στο δικαστήριο, έξω από το οποίο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση.

Ads

Ο ένας εκ των δύο δραστών με γραπτή δήλωση του καταδικάζει την πρακτική του κόμματος και διαφωνεί με την ιδεολογία του, ενώ και οι δύο υποστήριξαν πως καταδικάζουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές.  Με την έναρξη της διαδικασίας, σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι συνήγοροι των δύο χρυσαυγιτών επιχείρησαν να σταματήσουν τη δίκη υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πιστοποιήσει τη συγγενική σχέση του δολοφονημένου Σαχζάντ με τους γονείς του και άρα δεν μπορεί να γίνει δεκτή η κατάθεσή τους. 

Το εν λόγω αίτημα της υπεράσπισης δεν έγινε δεκτό. Ως εκ τούτου, οι γονείς του θύματος που έρχονται σήμερα από το Πακιστάν θα μπορούν να καταθέσουν για τη δολοφονία του παιδιού τους. Η πολιτική αγωγή επισήμανε ότι το συγκεκριμένο έγκλημα έχει ρατσιστικό κίνητρο και ζήτησε να κριθούν οι κατηγορούμενοι με βάση τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Οι δύο μάρτυρες αστυνομικοί που κατέθεσαν ανέφεραν πως πάνω στους δύο δράστες βρέθηκαν δύο μαχαίρια με το ένα να έχει ίχνη αίματος. Ο ένας αστυνομικός ανέφερε πως αν και το είδε δεν έκανε καμιά ερώτηση για αυτό, ωστόσο ο άλλος αστυνομικός σημείωσε πως κατά τη σύλληψή τους οι δύο δράστες παραδέχτηκαν πως αυτοί είχαν μαχαιρώσει τον Λουκμάν.
 
Επιπλέον σημειώνεται πως το μηχανάκι που οδηγούσαν δεν είχε πινακίδες. Όταν ρωτήθηκαν οι δράστες το λόγο που οι πινακίδες είχαν αφαιρεθεί, απάντησαν πως δεν είχαν βίδες. Επίσης σχετικά με τους ισχυρισμούς των δύο δραστών πως επιτέθηκαν στον Λουκμάν επειδή με το ποδήλατό του τους έκλεινε το δρόμο μάρτυρας ανέφερε πως «είναι αδύνατο ένα ποδήλατο να κλείσει το δρόμο (πλάτους 9 μέτρων) σε ένα σκούτερ».

Ads

Έξω από το δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, πραγματοποιήθηκε από  τις 9:00 π.μ, αντιφασιστική συγκέντρωση για την καταδίκη των νεοναζί και με αίτημα την διερεύνηση της διασύνδεσης των δύο δραστών με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και την πολιτική ηγεσία της οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης: Η δολοφονία του Λουκμάν από χρυσαυγίτες, οι παγερά αδιάφοροι ΝΔ και Δένδιας και τα ερωτήματα

Οι δύο χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν (επτά συνολικά φορές με “πεταλούδες” στο στήθος και στην πλάτη) τον 27χρονο Πακιστανό μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, τα ξημερώματα της 17ης, ενώ πήγαινε με το ποδήλατό στη δουλειά του. Όπως υποστήριξαν τους έκλεινε το δρόμο. Σημειώνεται πως οι δύο χρυσαυγίτες επέβαιναν σε μηχανάκι. 

Η δολοφονία του Λουκμάν με κατηγορούμενους τους Χρήστο Στεργιόπουλο, 29 ετών, και Διονύση Λιακόπουλο, 27 ετών, εντάσσεται και στη δικογραφία της υπόθεσης για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου στα σπιτια τους εντοπίστηκαν ανάμεσα στα φονικά όπλα (τρία στιλέτα τύπου πεταλούδα, ένας σουγιάς, μία μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μία σιδηρογροθιά, πολλά μεταλλικά σφαιρίδια, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και μία σφεντόνα) και πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.