Να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη για την τεράστια ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί αποφάσισαν πολλοί εγκλωβισμένοι οδηγοί και συνεπιβάτες στην Αττική Οδό.

Ads

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, δικηγορικά γραφεία της Αθήνας δέχονται σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν.

Η κ. Φραγκάκη τονίζει ότι ο κίνδυνος στον οποίο υποβλήθηκαν ήταν τεράστιος λόγω του ψύχους, της μεγάλης χιονόπτωσης που κάλυψε τα αυτοκίνητα τους ενώ πολλοί δεν είχαν ούτε καν βενζίνη για να ζεσταθούν και ταυτόχρονα πεινούσαν, γεγονός που φέρει την εταιρία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές αλλά και με ποινικές ευθύνες. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η μη ύπαρξη διαφυγής, τους έχει προκαλέσει μεγάλη ψυχική καταπόνηση.

Μάλιστα πολλοί πολίτες φαίνεται ότι δεν περιορίζονται στην παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε αποδέχονται τις 2.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού: Μαρτυρίες οργής και αγανάκτησης

Χειρουργημένος έμεινε επί είκοσι ώρες στο κρύο

Όπως αναφέρει η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου, ένας καρδιοπαθής άνδρας πρόσφατα χειρουργημένος με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας εγκλωβίστηκε σε ταξί επιστρέφοντας από την εργασία του επί είκοσι τουλάχιστον ώρες. Κινδύνευσε η υγεία και η ζωή του χωρίς νερό, στερούμενος τα φάρμακα του, δίχως θέρμανση και καύσιμα στο έλεος του χιονιά χωρίς καμιά βοήθεια από τους υπεύθυνους.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο αυτή τη στιγμή έχει απεγκλωβιστεί βρίσκεται στο νοσοκομείο και ο ίδιος και η οικογένεια του «μας έχουν δώσει εντολή όπως καταθέσουμε αγωγή και μήνυση κατά της εταιρείας της Αττικής Οδού για άσκηση ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων αλλά και για την χρηματική του αποζημίωση».

Γενικότερα, με τις μηχανές αναμμένες, κλεισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, οι οδηγοί περίμεναν για ώρες να απεγκλωβιστούν, χωρίς καμία ενημέρωση. Πολλοί μάλιστα είχαν μαζί τους παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και ανθρώπους που έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Η ευθύνη της εταιρείας

Η ευθύνη της εταιρείας για αποζημίωση συνίσταται στο γεγονός ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα  ως όφειλε για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων με αποτέλεσμα να φέρει ευθύνη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, εξήγησε η κ. Φραγκάκη.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, υφίστανται ποινικές ευθύνες για την έκθεση σε κίνδυνο και τη διατάραξη των συγκοινωνιών και οι εγκλωβισμένοι πολίτες είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ποινικά και αστικά για τη δικαίωση τους.