Ξεκίνησε η μετασεισμική δραστηριότητα στην Σάμο μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε λίγο πριν από τις δύο το μέσημέρι και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Σμύρνη όπου υπάρχουν σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων.

Ads

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί δονήσεις έως και 4,4 Ρίχτερ- αρχικά είχαν εκτιμηθεί έως και 4,6 Ρίχτερ και αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στη συνέχεια. «Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο 6,8, ή 6,9 Ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία», είπε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως θα ακολουθήσουν πολύ μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα, τόνισε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί. «Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Από τη μεριά του και ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ότι οι μετασεισμοί θα είναι ισχυροί και μπορεί να έχουν μέγεθος ακόμη και 6 ρίχτερ, για αυτό ζήτησε από τους κατοίκους που μένουν σε παλιά σπίτια να απομακρυνθούν ενώ κάλεσε και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Αλλά και γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία. «Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί».

«Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο»

Εντός του επόμενου 48ωρου τοποθετεί τον κύριο μετασεισμό μετά τη μεγάλη δόνηση στη Σάμο, ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ήταν κατά πάσα πιθανότητα το κύριο γεγονός, θα ακολουθήσει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Δεν σημειώθηκε το κύριο μετασεισμικό γεγονός, 5,7 – 5,8 – 5,9 Ρίχτερ. Γι’ αυτό οι κάτοικοι των παλιών σπιτιών να μην πάνε στις οικείες τους. Τον περιμένουμε εντός 48ωρου».