Με 222 «ναι», 64 «όχι», 11 «παρών» και 3 απόντες εγκρίθηκε η συμφωνία και το νέο μνημόνιο. Οι μεγάλες εσωκομματικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν την κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την 20η Αυγούστου.

Ads

Πιο συγκεκριμένα 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν, ρίχνοντας το κυβερνών κόμμα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 43 διαφοροποιήσεις  με 32 βουλευτές του να ψηφίζουν «όχι» και 11 «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα 118 συντεταγμένους με την κυβερνητική γραμμή βουλευτές.

Όλες τις εξελίξεις στο tvxs.gr με χρονική σειρά:

• Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

• Με 222 «ναι», 64 «όχι», 11 «παρών» και 3 απόντες εγκρίθηκε η συμφωνία και το νέο μνημόνιο

Ads

«Όχι» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Μιχάλης Αρβανίτης, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Αδαμαντία Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρέα, Κώστας Δελημήτρος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Βασίλης Κυριακάκης και η Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» δήλωσαν οι Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καβαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Καννελοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Φάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Βασιλίκη Λέβα και η Δανάη Τζήκα.

Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Ξεκίνησε η ψηφοφορία.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ολοκληρώθηκε στις 9:25 η μαραθώνια συζήτηση για τη συμφωνία και το τρίτο μνημόνιο – Σε λίγο η ψηφοφορία.

Την προκήρυξη εκλογών υπονόησε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για τη συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Μην θέτετε τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε πει «κάντε εκλογές και η ΝΔ θα σας βοηθήσει να αποδράσετε».

«Κάντε εκλογές και θα σας βοηθήσουμε να αποδράσετε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια για το τρίτο μνημόνιο, πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση μετά την συμφωνία και ότι θα συστήσει ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν το νέο μνημόνιο.

Την πιο σκληρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον πρωθυπουργό προσωπικά έκανε από το βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας τον λόγο πριν μιλήσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ότι είναι μάταιο να το κάνω», είπε η πρόεδρος της Βουλής, ενώ τόνισε ότι «είμαστε αυτά που πράττουμε κι όχι αυτά που λέμε».

Τον λόγο ζήτησε και πήρε εκ νέου η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έντονες οι αντιδράσεις.

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να ορίσει πρόεδρο της Βουλής την «εγωπαθή» όπως την χαρακτήρισε Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής. «Ένα μεγάλο μέρος του δανείου του 3ου Μνημονίου οφείλεται στα ψέματα και στην ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού συνεχίζοντας την κριτική του. «Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Όχι από καθήκον απέναντι στους εταίρους μας, αλλά απέναντι στους Έλληνες», κατέληξε.

Καμμένος: Την άποψη ότι άλλη λύση που να φέρει ευημερία στον ελληνικό λαό δεν υπήρχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερασπιζόμενος το τρίτο μνημόνιο στη μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας. Τόνισε επίσης ότι αυτή η συμφωνία είναι διαφορετική από τις άλλες δύο, γιατί διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό.

Γεννηματά: «Κύριε Τσίπρα αποτύχατε σε όλα, ο βασιλιάς είναι γυμνός», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την αγόρευσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Η αποτυχημένη νέα συμφωνία φέρει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το Grexit παραμένει στην αυλή μας και οφείλεται στην ανικανότητα των δύο κομμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση. Να αποσαφηνίσει ο κ. Τσίπρας το ακριβές χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σταθάκης: Η νέα συμφωνία είναι καλύτερη από τα προηγούμενα μνημόνια.

Δημ. Καμμένος – ΑΝΕΛ: Να εκμεταλλευτούμε ως χώρα το πακέτο των 86 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι τελειώνει ο ψεύτικος διαχωρισμός μνημονιακού – αντιμνημονιακού. «Τελειώνει και ο αριστερός λαϊκισμός, σπάει και αυτό το σπυρί», σημείωσε.

• Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) έκανε λόγο για αντιμνημονιακή απάτη που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και σημείωσε ότι η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ήταν μια φούσκα. Σημείωσε ότι το «όχι» του Ποταμιού είναι «όχι» στην χρεοκοπία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον λαό, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες», δήλωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σημειώνοντας ότι «ο διαχωρισμός μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι ψεύτικος».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη Βουλή δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «συνταγματική εκτροπή» και «θέατρο του παραλόγου».

«Το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων». Αυτό υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για το «Μνημόνιο 3».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, από πλευράς ΝΔ, είπε ότι «η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί πληρώνει την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης». «Το ότι στηρίζουμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ένταση μεταξύ της ΝΔ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικράτησε στην διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, όταν επιτέθηκε σε βουλευτές της ΝΔ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τού λέει μεταξύ άλλων: «Ακούς τι σου λέω; Δεν θα μας προκαλείτε. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, ηδιαδικασία της συζήτησης επί του τρίτου μνημονίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 07:00 το πρωί, μετά από πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη. Η Πρόεδρος της Βουλής είχε προτείνει να εξαντλήσει η Βουλή το 10ωρο. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η πρόεδρος της Βουλής αποχώρησε από την αίθουσα, αφού πρώτα εξαπέλυσε επίθεση σε όσους τη στοχοποιούν, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει από το βήμα του Σώματος σε όσα της καταλογίζονται.

Απορρίφθηκε η εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων περι αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών, κατόπιν ψηφοφορίας με ανάταση της χειρός.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.

Σε τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «είναι πολιτικό θράσος να μιλά η κυβέρνηση για κατεπείγον, όταν εσείς οι ίδιοι μας κατηγορούσατε για τον ίδιο λόγο». «Απαιτώ μια συγγνώμη», σημείωσε. «Ο κ. Τσακαλώτος νομίζει ότι δεν θα τον θυμόμαστε, επειδή έρχεται στη σκιά του κ. Βαρουφάκη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σε τακτικές που θύμισαν κατά πολύ την παρελθοντική δράση τους, οι βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν με αήθεις χαρακτηρισμούς εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, μεταβάλλοντας για πολλοστή φορά τον χώρο της Βουλής σε «αρένα».

• Κάμμενος: Άλλαξε η τροπολογία για το συνταξιοδοτικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Δεν υπάρχει μείωση συντάξεων στελεχών εν αποστρατεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, το 58ο έτος μόνο για την αποστρατεία από την πολιτεία», έγραψε στο Twitter o Πάνος Καμμένος.

• Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και για «μεθοδεύσεις» της προέδρου της Βουλής.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «τα «πράγματα είναι απλά. «Στις 16:00 αύριο υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση. Εάν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες, δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup θα πάμε στη διαδικασία του δανείου γέφυρας», σημείωσε.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 02:00 με την ανακοίνωση εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων να μην συζητηθούν -ως αντισυνταγματικές- στη σημερινή συνεδρίαση οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Spiegel: Με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας. «Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει μια νέα αρχή, απαλλαγμένος από τους ακραίους στο κόμμα, με τη φημολογία για πρόωρες εκλογές να έχει φουντώσει», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Βελκουλέσκου – ΔΝΤ: Να ψηφιστεί η συμφωνία και θα εξετάσουμε τη συμμετοχή μας στη χρηματοδότηση

«Νεα Αυριανή», χαρακτηρίζουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την εφημερίδα Kontra News, με αφορμή πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το οποίο καταφερόταν εναντίον της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ότι θα καταψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Ανοικτή αντίθεση Πανούση στην τροπολογία για τις συντάξεις στα Σώματα Ασφαλείας.

• Κύκλο τηλεφωνικών επαφών είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

• Σταθάκης: Ο Τσακαλώτος πρέπει να είναι εξοπλισμένος στο Eurogroup με την έγκριση της συμφωνίας.

• Handelsblatt: 4 στους 5 Γερμανούς πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει μεταρρυθμίσεις

• Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των τροπολογιών στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Αναμένεται η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που θα ορίσει την ημερησία διάταξη και θα ανοίξει ουσιαστικά τις εργασίες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του τρίτου Μνημονίου.

• Το Μαξίμου ρίχνει το γάντι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη«Η θέση του οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

• Κωνσταντοπούλου προς Φίλη: Προσπαθείτε εδώ και μήνες να με στοχοποιήσετε και να με εξισώσετε με τη Χρυσή Αυγή και είναι δική σας ευθύνη αυτό. Φίλης: Δεν θα απαντήσω στα ψεύδη και τις χυδαιότητες της κ. Κωνσταντοπούλου.

• Για επιλεκτική παρουσίαση προφορικών δηλώσεών του έκανε λόγο σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης«Μακριά από μένα οποιαδήποτε ψυχιατρικοποίηση ή εκχυδαϊσμός διαφορετικών απόψεων», δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης.

• Ένταση στη Βουλή μετά την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Να ανακαλέσεις αυτά που είπες, είσαι απαράδεκτη!», φώναξε ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Βουλής. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά να διαγραφούν από τα πρακτικά τα όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της ΝΔ (Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη)

• Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή συνταγματικά δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει δεκτές τις τροπολογίες που ήρθαν προς ψήφιση. Δέχομαι προσωπική επίθεση, ότι η κακή Πρόεδρος της Βουλής θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Κ. Μάρδα πρέπει να δώσετε απάντηση για τις επιθέσεις που επιχειρείτε και τι ακριβώς διεκδικείτε. Εσείς είστε δοτός υπουργός, εμείς είμαστε εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου. Για ποιον λόγο επιτρέπετε να απευθύνονται σε αυτόν τον χώρο (ενν. τον ΣΥΡΙΖΑ) άτομα που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας, όπως οι κκ. Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Βρούτσης. Δεν έχετε το δικαίωμα να τους επιτρέπετε να βλέπουν ως λύση την επιλογή της ακροδεξιάς! Κύριε Μάρδα, μη μιλάτε στο τηλέφωνο, εδώ μέσα βρίσκεστε στη Βουλή!

• Μάρδας – Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή (συνταξιοδοτικό κλπ.), υπάρχει σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς αυτό.

• Λεουτσάκος – ΣΥΡΙΖΑ: Έστω και στο «και πέντε» να αποσύρει η κυβέρνηση το Μνημόνιο από τη Βουλή

• Μη βιώσιμη χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

• «Η συμφωνία που έρχεται σήμερα προς ψήφιση πρέπει να αποτελέσει το τέλος των μνημονίων», υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατόπιν της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

• Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

• Την αντίθεσή της στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου που φέρνει η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» στη συμμετοχή της Φινλανδίας στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ψήφισε η Μεγάλη Επιτροπή του κοινοβουλίου της χώρας.

Όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία του νωρίτερα με δημοσιογράφους στην Βουλή, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου.

Μπορεί να είναι η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της 6μηνης πορείας από τις εκλογές προς την συμφωνία, αλλά τη… δόξα από τη συζήτηση γύρω από τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει αυτή κλέβει για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι πάντες τάσσονται κατά της Ζωής και η Ζωή κατά των πάντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα έτοιμη για πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω του ESM αλλά και για δάνειο-γέφυρα, αφήνοντας τις αποφάσεις στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup.

•  Στις 16.30 θα λήξει η συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τη συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας. Τη σχετική απόφαση, που περιλαμβάνει και μείωση του χρόνου ομιλίας από 4 σε 3 λεπτά, έλαβαν οι Επιτροπές, ύστερα από σχετική πρόταση που διατύπωσαν οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη. 83 βουλευτές τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις Επιτροπές της Βουλής για την υιοθέτηση του τρίτου μνημονίου.

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν κατά τη συνεδρίαση των Ειδικών Επιτροπών της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή τη δήλωση του προ ημερών ότι «Ζωής θέλοντος» ήλπιζε η συμφωνία να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. Κάνοντας του παρατήρηση για το ότι… η σύνταξη της πρότασης είναι λάθος, η πρόεδρος της Βουλής τον κατηγόρησε για στοχοποίηση της.

«Είναι μεγάλο το δίλημμα και θα δω τι θα πράξω» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία κυβέρνησης – πιστωτών.

Την άποψη ότι όσο γρηγορότερα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το καλύτερο θα είναι, διατυπώνει ο πολιτικός αναλυτής του Reuters Χούγκο Ντίξον.

Μήνυμα προς τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, «μετρώντας» τις δυνάμεις τους στον λαό.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτυπά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Με έγγραφό του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινίσεις και προτείνει βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο με τους θεσμούς τρίτο ελληνικό πρόγραμμα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

«Σε αντιστάθμισμα της συμφωνίας η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες στους τομείς του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης της οικονομίας»,  δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Σταθάκης.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βουλή με αφορμή τον χρόνο ομιλίας των βουλευτών στη συνεδρίαση των Επιτροπών και τον χρόνο λήξης της συνεδρίασης.

«Το μνημόνιο είναι η καταστροφή της χώρας», δήλωσε ο Στάθης Λεουτσάκος και πρόσθεσε ότι μόνο με αντιμνημονιακό πρόγραμμα έχει μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όποιος διαφοροποιηθεί υπάρχει διαδικασία στον κανονισμό της ΚΟ και αυτοπροσδιορίζεται αντίθετα γιατί αλλαγή ψήφου είναι αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ευρώπη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ για τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία της συμφωνίας.

Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού κινήματος, καλούν με δήλωσή τους που υπογράφουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέκος Βερναρδάκης, Νίκος Γαλάνης, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μαντάς, Αντώνης Νταβανέλος, Ανδρέας Παγιάτσος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρία Σουάνη, Θέμης Τζήμας, Λάμπρος Χήτας.

Την ετοιμότητα του Βερολίνου να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το ενδεχόμενο κουρέματος δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Δεν μπορώ να ψηφίσω μνημόνιο», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος πρόσκειται στην Αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσερχόμενος στη Βουλή λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών. «Δεν έχω εκλεγεί βουλευτής για να ψηφίσω μνημόνια», τόνισε ο πρώην υπουργός.

•  Δεκτή κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής  έγινε η διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου με το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών.

Την ανάγκη άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου με το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται η εισαγωγή του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι αν αύριο Παρασκευή, που συνεδριάζει το Eurogroup για την Ελλάδα δεν υπάρχει συμφωνία, θα πάμε σε νέο δάνειο-γέφυρα.

Ξεκίνησε στις 9:30 η συνεδρίαση των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να εγκρίνουν το κατεπείγον του χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Σαφείς αιχμές για τη στάση που η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κρατάει βάζοντας θεσμικά εμπόδια στην κυβέρνηση άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι «δημιουργείται δυσαρμονία στις σχέσεις κυβέρνησης – κοινοβουλίου λόγω της διαφορετικής αντίληψης της προέδρου της Βουλής για την όλη κατάσταση».

«Δεν υπάρχει καλό μνημόνιο» και «ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Τα συγχαρητήρια της στην κυβέρνηση έδωσε μέσω twitter η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή για το γεγονός ότι «ξεπέρασε και τη Ν.Δ. στα μέτρα που δεν τόλμησαν να πάρουν».

Σε συλλαλητήρια εναντίον της νέας συμφωνίας καλούν σήμερα το βράδυ η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

«Χωρίς ανάσα» μέχρι το 2018 είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές για τη νέα δανειοδότηση της χώρας. Την ίδια στιγμή «νευρική κρίση» προκαλεί το νέο μνημόνιο τόσο στους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης, όσο και στα κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά από το ενδεχόμενο διάσπασης και την αντιπολίτευση να υπερψηφίζει υπό όρους. Οι σημερινές εφημερίδες σχολιάζουν τις εξελίξεις.

TVXS Ανάλυση: Στο ρυθμό του μνημονίου η πολιτική ζωή και στο βάθος εκλογές. Σε δύσκλολη θέση η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε υψηλούς τόνους συνεδρίασε για περισσότερες από τέσσερις ώρες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη, το τρίτο μνημόνιο. Λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι η Βουλή ανοίγει και πάλι, ύστερα από τη σχετική απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος.