Tις θέσεις για το Συνέδριο του κόμματος συζήτησε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με βάση την κατάθεση της εισήγησης από την Επιτροπή Θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη της Επιτροπής θέσεων για την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μέσω isyriza.

Ads

Η Επιτροπή θα αποτελείται από τον επικεφαλής Γιώργο Σταθάκη και πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (Λιάκος, Ξενογιαννακοπούλου, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς), με στόχο να ενσωματώσει τις όποιες προσθήκες και να καταθέσει το κείμενο προς τελική έγκριση στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ την άλλη Παρασκευή. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση θα γίνει σε δυο συνεδριάσεις έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα εγκριθούν επί της αρχής από το Πολιτικό Συμβούλιο οι Θέσεις προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτεινε να γίνουν ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των Θέσεων στις επιμέρους αυτές θεματικές.  Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα για μια συντεταγμένη πορεία διαλόγου των Θέσεων τόσο στις οργανώσεις μελών του κόμματος όσο και ευρύτερα στη κοινωνία. Πρότεινε ακόμη ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του isyriza και να γίνει συντεταγμένα σε όλες τις οργανώσεις μελών.

Υπενθυμίζεται πως το συνέδριο του κόμματος έχει ανασταλεί μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τη διεξαγωγή του με φυσική παρουσία των εκλεγμένων συνέδρων από τη βάση του κόμματος. Ωστόσο οι θέσεις και ο προσυνεδριακός διάλογος, όπως προαναφέρθηκε, θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα διαδικτυακά.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την «εμβάθυνση της στρατηγικής του κόμματος στη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας». «Η προοδευτική συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και τη προοδευτική διακυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε:  «Δεν αποτέλεσε απλά ένα άνοιγμα σε στελέχη του προοδευτικού χώρου αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα».

«Οφείλουμε», σημείωσε, «το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους». Δηλαδή, προσέθεσε, στο συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. «Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε τη Προοδευτική Συμμαχία. Να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε.