Στις 18 Αυγούστου ξεκινάει η δίκη του Κωνσταντίνου Λαλαούνη, του διευθυντή ιδρύματος παιδικής προστασίας «Παιδικό Σπίτι», στον Πειραιά, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση, ασέλγεια και σωματική κακοποίηση εις βάρος παιδιών του Ιδρύματος.

Ads

Ο Κωνσταντίνος  Λαλαούνης διετέλεσε επί 35ετία Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής  του Ιδρύματος  «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά. Το Ίδρυμα, που είχε μικρό αριθμό παιδιών, ήταν, επί προεδρίας του, πολύ κλειστό, καθώς  οι κοινωνικές επαφές των παιδιών -ακόμη και με τους δικούς τους- ήταν πάντα πολύ περιορισμένες, κάτι αντίθετο προς το Νόμο. Τα παιδιά βρίσκονταν στο Ίδρυμα λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης από τους γονείς ή και αδυναμίας αυτών  να τα συντηρήσουν.

Άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών – εγκεκριμένα από κοινωνικές υπηρεσίες –  που  επιθυμούσαν να σταθούν δίπλα στα ήδη τραυματισμένα αυτά παιδιά,  προσέκρουαν συχνά στην άρνηση του Κ. Λαλαούνη να τους επιτρέψει έστω και έναν περίπατο μαζί τους.

Μετά από  καταγγελίες και μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονταν με το Ίδρυμα αλλά και κάποιων παιδιών τροφίμων του Ιδρύματος διενεργήθηκαν ανακρίσεις και από την έρευνα δύο κοινωνικών λειτουργών για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) βγήκαν πολλά στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες το οικοτροφείο υπήρξε τουλάχιστον τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ένα κολαστήριο για τα παιδιά που φιλοξενούσε.

Ads

Το 2016 ο Κ. Λαλαούνης, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, κρίθηκε προφυλακιστέος και  παραπέμφθηκε σε δίκη με τις σοβαρές κατηγορίες της αποπλάνησης, της ασέλγειας  και της σωματικής κακοποίησης εις βάρος ανηλίκων -τροφίμων του Ιδρύματος-, κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση.

Οι δικαστικές αρχές κινήθηκαν στα τέλη του 2012 ύστερα από σχετική αναφορά του Συνηγόρου του Παιδιού στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών. Η δίκη του ξεκίνησε στις  21 Ιουλίου 2017 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών με τους πρώτους μάρτυρες κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους  ήταν και ο Συνήγορος του παιδιού. Το δικαστήριο διεκόπη και συνεχίζεται στις 18 Αυγούστου με  περισσότερους μάρτυρες κατηγορίας.