Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα γίνεται με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή περίπου 3.400 αντιπροσώπων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη του 2013.
 

Ads

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα αρχίσουν το απόγευμα της Παρασκευής με βασικό πολιτικό εισηγητή τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Αριστείδη Μπαλτά που θα παρουσιάσει το σχέδιο διακήρυξης και της Σοφίας Σακοράφα που θα παρουσιάσει το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όλο το Σάββατο θα γίνουν τοποθετήσεις αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από περίπου 550 συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής, τα μέλη ανέρχονται σε περίπου 35.000 δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί.
 
Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνουν οι ψηφοφορίες και θα εκλεγεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της άνοιξης.
 
Σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο «ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και πλουραλιστικός. Η τελική μορφή και δομή λειτουργίας του θα εξεταστεί από το ίδιο το συνέδριο, όπως και η σχέση του με τις συνιστώσες οι οποίες έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυθυπαρξίας και του αυτοπροσδιορισμού τους σε σχέση με τον ενιαίο πολιτικό φορέα».
 
Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα έχει τη συνολική ευθύνη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την εκλογή της από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο. Το ίδιο το κεντρικό όργανο θα αντιμετωπίσει και πιθανά έκτακτα γεγονότα.
 
Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι ο αριθμός των μελών του οργάνου θα είναι 301, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις για μικρότερο αριθμό. Στην περίπτωση που ο αριθμός των μελών παραμείνει ίδιος, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από την Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με κατανομή που θα καθορισθεί έπειτα από διαβούλευση.
 
Το Κεντρικό Όργανο θα εκλέξει στη συνέχει Γραμματεία ο αριθμός των μελών της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και η αρχική πρόταση ήταν να αποτελείται από 35 μέλη.
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δραγασάκη «Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Με ποιες δυνάμεις;» (εκδ. Ταξιδευτής) τόνισε ότι «δεν αρκεί πια να διατυπώνουμε γενικές αρχές. Οφείλουμε να περιγράψουμε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια τη διαδικασία ανάκαμψης από την κρίση, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την
παραγωγική ανασυγκρότηση και βέβαια το συνολικό πλαίσιο τομών και μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση αυτή».
 
«Μόνο έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε την ελπίδα που εναποθέτει πια ο κόσμος στην Αριστερά, σε μια στέρεη κοινωνική συμμαχία», σημείωσε και τόνισε ότι «η Αριστερά δεν είναι πια συλλέκτης κοινωνικής δυσαρέσκειας, ούτε τροφοδοτείται από τη διάθεση κάποιου ποσοστού ψηφοφόρων να τιμωρήσει τα κόμματα εξουσίας».
 
«Το ιστορικό της καθήκον είναι να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν νικήσουμε το μνημόνιο, και αν αντισταθούμε στην επιχείρηση κοινωνικής καταστροφής, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω», επισήμανε.