Από σήμερα ξεκινούν οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. 

Ads

Η κυβερνητική πρόταση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο αναμένεται να περιλαμβάνει απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν του 3%, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, την ψήφο για τους 17άρηδες. 

Για το μπόνους παραμένει στο τραπέζι η διατήρησή του αλλά μειωμένου για το πρώτο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων που θα συνεργαστούν προεκλογικά και θα φτάσουν ένα ποσοστό του 38% ή 40% στην κάλπη.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την απλή αναλογική ως το νέο εκλογικό σύστημα. Η κυβερνητική πρόταση αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει όλους τους αρχηγούς – πλην της Χρυσής Αυγής – αρχής γενομένης από σήμερα. 

Πρώτος την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα δει τον πρωθυπουργό σήμερα στις 17:00.  

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (12:00), την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (16:00) και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (18:00). 

Ο κύκλος των συναντήσεών του θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (12:00) και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (10:00).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δηλώσει αντίθετος στην απλή αναλογική κι έτσι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία με τα μικρότερα κόμματα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι θετική με την πρόταση υπέρ της απλής αναλογικής ενώ το Ποτάμι επιμένει στη διατήρηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα.