Σήμερα ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο. Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 13 άτομα, με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.Η δίκη διεκόπη για τις 23 Μαρτίου προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Ads

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ που αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα.

Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την «ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων».

Η υπόθεση

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.  

Ads

Για την υπόθεση υπήρξε εξεταστική επιτροπή που κατέληξε μόνο σε πολιτικές ευθύνες. Η προανακριτική επιτροπή παρέπεμψε τους υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα στο δικαστικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας. Ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι για τους τρεις υπουργούς τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί. Έτσι ευθύνες αποδόθηκαν μόνο σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να λογοδοτήσουν είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η ανταλλαγή προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι αρχικά για την υπόθεση οι κατηγορούμενοι ήταν 32, ωστόσο με βούλευμα του  Συμβουλίου Εφετών απαλλάχθηκαν 18, καθώς οι Εφέτες έκριναν ότι δεν προέκυπταν στοιχεία ικανά για την παραπομπή τους σε δίκη. Το βούλευμα είχε αναιρεθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Μποροδήμο, ωστόσο, η αναίρεση δεν είχε γίνει δεκτή από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.