Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αναμενόταν να βρεθεί σήμερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Δίωτης, σχετικά με τους χειρισμούς του επί του υλικού της «λίστας Λαγκάρντ», ωστόσο η δίκη γιεκόπη για τις 5 Οκτωβρίου καθώς εισήχθη στο νοσοκομείο.

Ads

Σύμφωνα δε με την ιατρική γνωμάτευση που προσκόμισε η υπεράσπιση του πρώην εισαγγελικού λειτουργού, ο Ιωάννης Διώτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και άλλων ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις του, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία πρόκλησής τους.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα περισσότερων από 2000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Ο κ. Δίωτης είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής, ωστ’όσο το παραπεμπτικό βούλευμα απέρριψε τους ισχυρισμούς του σημειώνοντας ότι η μη αξιοποίηση του ,εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στην διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Ads

Στην δίκη του κ. Διώτη είναι μάρτυρας ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες αφορούσαν την αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου με την αφαίρεση των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Το δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2015, απάλλαξε τον πρώην υπουργό από την κατηγορία της απιστίας και μετατρέποντας την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε πλημμέλημα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με 3ετή αναστολή.