Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να προλάβει τον Γιώργο Παπανδρέου και να κινηθεί πρώτος εναντίον του. Μιλώντας στον Guardian για το παρασκήνιο των Καννών υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός τον έστειλε στο νοσοκομείο με ένα e mail με το οποίο κατάλαβε πως ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα και αναρωτιόταν τι θα γίνει αν η απάντηση σε σχέση με την παραμονή στο ευρώ ήταν αρνητική.

Ads

Η αφήγηση Βενιζέλου για τις Κάννες εκθέτει τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και επιτείνει την εσωστρέφεια σε ένα κόμμα που, κρυμμένο μέσα στην Ελιά, διεκδικεί επιδοκομασία στις ευρωεκλογές της Κυριακής ώστε να μην ξεσπάσει βαθιά κρίση την επόμενη μέρα. Αλλά επειδή η κρίση είναι προδιαγεγραμμένη και επειδή ο Γ. Παπανδρέου θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επιστροφής από την Ελιά στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, αποφάσισε να “πυροβολήσει” πρώτος.

Στις Κάννες γράφτηκε ο επίλογος για την κυβέρνηση Παπανδρέου και η επιστροφή εκεί σηματοδοτεί διάθεση να ξυστεί μια πληγή που παραμένει ανοιχτή. Σε πρώτο επίπεδο δεν εξηγείται εύκολα γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να αναμοχλεύσει τραυματικές πολιτικές εμπειρίες για το κόμμα του παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει λιγότερο τι θα γίνει την Κυριακή σε σύγκριση με το τι θα γίνει τη Δευτέρα.

Εξάλλου, το πρωί της Παρασκευής ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου του έστειλε email με τον οποίο τον ενημέρωνε ότι θα βρει τρόπο να στηρίξει με σαφήνεια την Ελιά. Τόνισε μάλιστα ότι «το γεγονός ότι μου έστειλε αυτό το μήνυμα σημαίνει πολλά» αλλά είναι τόσο προφανές το αστείο του πράγματος που δεν έχει και μεγάλη σημασία πώς το παρουσιάζει, αλλά ότι το παρουσιάζει. 

Ads

Η συζήτηση που θα ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα αφορά τη συνεργασία με τη ΝΔ και το μέλλον της Ελιάς. Και στα δύο θέματα οι προσεγγίσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου είναι διαφορετικές. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τη συνέχιση της συγκυβέρνησης ως έχει και δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ελιά. Δεν έχει εκφράσει σε συνομιλητές του πρόθεση αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αλλά φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Οπωσδήποτε σημαίνει διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ, αφού  Γ. Παπανδρέου και Φ. Κουβέλης ήρθαν κοντά μέσω της υποψηφιότητας της Μ. Κοππά η οποία έφυγε από το ΠΑΣΟΚ για τη ΔΗΜΑΡ. Αλλά ο Φ. Κουβέλης έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου – άρα; Βέβαια, οι σχεδιασμοί Παπανδρέου συναρτώνται ευθέως με τις επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ στις ευρωκλογές και μέχρι τώρα οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Το 1,7% της υποψήφιας στην περιφέρεια Αττικής Μαρίας Γιαννακάκη ήταν κόλαφος για την Αγ. Κωνσταντίνου και αρνητικό προμήνυμα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στο μεταξύ προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην περιοχή της Κεντροαριστεράς η δήλωση του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς (στην Καθημερινή) ο οποίος καλώντας όλες τις δημοκρατικές-προοδευτικές δυνάμεις να συστρατευτούν εναντίον της ακροδεξιάς, έκανε ειδική αναφορά στο Ποτάμι: ” Χαίρομαι που βλέπω μια νέα, σοβαρή και προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή δύναμη, το “Ποτάμι”, να συμβάλλει σε αυτή τη μάχη με τη σαφή και σταθερή του στάση ενάντια στις δυνάμεις του σκότους και του μίσους”.

Η δήλωση του Μ. Σουλτς ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που τα σχόλια αποφεύχθηκαν, ακριβώς για να μην πάρει διαστάσεις το θέμα. Κύκλοι της Χ. Τρικούπη έλεγαν ότι είναι λογικό ο υποψήφιος των ευρωσοσιαλιστών να κάνει άνοιγμα και σε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει επιλέξει ακόμη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, επειδή ο Μ. Σουλτς δεν βρήκε χρόνο να έρθει στην Αθήνα για να στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο, όπως ήρθε ο Γιούνκερ για να στηρίξει τον Α. Σαμαρά και τη ΝΔ, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι οι ευρωσοσιαλιστές δεν επενδύουν πολλά στην Ελιά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η όποια ταραχή ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ να μην αγγίξει τη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφληθεί ή απλά να προβλεφθεί.