Για «ωμό εκβιασμό» από τη φαρμακευτική εταιρεία «Roche» σχετικά με την επιχειρούμενη απόσυρση φαρμάκων από την Ελλάδα, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής.

Ads

«Ήρθε και μας είπε ότι θα αποσύρει σιγά σιγά τα φάρμακα, η αρχή με ένα αντικαρκινικό φάρμακο. Απαντήσαμε στη Roche ότι δεν είναι θέμα business plan μιας εταιρείας, είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτρέψαμε εκβιασμό» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Φρένο στην υπερτιμολόγηση

Μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, ώστε να τελειώσει οριστικά το «πάρτι» στο χώρο του φαρμάκου έχει ήδη δρομολογήσει και εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό. 

Ads

Συγκεκριμένα:

– Η τιμολόγηση των φαρμάκων (πρωτότυπων και γενόσημων) γίνεται κάθε 3 μήνες από τον ΕΟΦ, ενώ καταργήθηκε η Επιτροπή Τιμών του υπουργείου.

«Καταργούμε την επιτροπή τιμών στο υπουργείο που έδινε θεσμικά τη δυνατότητα στους υπουργούς να παρεμβαίνουν δια των συμβούλων τους και να «μαγειρεύουν» την τελική διαμόρφωση του δελτίου» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. 

Σχετικά με τα καινοτόμα ακριβά φάρμακα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι νομοθετήθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας ώστε κάθε φάρμακο να έχει τεκμηρίωση για την επιστημονική του αξία. Επιπρόσθετα, αναβαθμίζεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να διασφαλίζονται προσιτές τιμές σε κάθε φάρμακο που εγκρίνεται για αποζημίωση. 

Στο φως οι συναλλαγές: 

  • Δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα οικονομικά δεδομένα από τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές και ιατρικές εταιρείες
  • Αναδιοργανώνεται το τοπίο των ιατρικών συνεδρίων με την υπαγωγή τους στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

«Η «Novartis» δεν είναι εξαίρεση. Οι εταιρείες που επένδυαν τεράστια ποσά με συναλλαγές με επιστημονικές εταιρείες, γιατρούς, δημοσιογράφους, συνέδρια. Ποιος μας λέει ότι δεν επένδυαν αντίστοιχα χρήματα σε αυτούς που διαμόρφωναν πολιτική», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός. 

Νέα λίστα με γιατρούς που δωροδοκούσε η Novartis

Την ίδια ώρα, νέα λίστα με περίπου 300 ονόματα γιατρών του δημοσίου και ιδιωτών, οι οποίοι φέρονται να δωροδοκήθηκαν με ποσά από 1000 – 5000 ευρώ την περίοδο από τον Ιανουάριο 2016 ως τον Ιανουάριος του 2017 εντοπίστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – κατά την έφοδο των εισαγγελέων στη Novartis.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς, η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από τις ανατιμήσεις της Novartis στα νοσοκομειακά φάρμακα είναι πολλαπλάσια από την αρχικώς εκτιμηθείσα στα περίπου τρία δισ. ευρώ και αφορά κυρίως ζημιά του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ΕΡΤ