Η καταδίκη της Ελλάδας για τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, πυροδοτεί νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Ads

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αμφισβητεί ευθέως την εκδοχή της αυτοκτονίας που είχε δεχθεί η εισαγγελική έρευνα, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντ. Λιόγας, ζήτησε τη δικογραφία για την υπόθεση προκειμένου να ερευνηθεί εκ νέου από εισαγγελικό λειτουργό.

Η δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου του στελέχους της Vodafone έχει μπει δύο φορές στο αρχείο, την πρώτη το 2006 μετά από έρευνα του τότε Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τη δεύτερη το 2014 μετά από έρευνα εφέτη ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Τσαλικίδης, σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, λίγο πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο των υποκλοπών».

Ads

Οι έρευνες κατέληξαν στην αυτοκτονία ενώ από την πρώτη στιγμή η οικογένειά του υποστήριξε ότι ο Κώστας Τσαλικίδης δεν αυτοκτόνησε κι ότι το συμβάν σχετίζεται με το θέμα των παρακολουθήσεων.

Χθες έγινε γνωστό ότι το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής και επισημαίνοντας ανακολουθίες στους χειρισμούς που έγιναν από την ελληνική Δικαιοσύνη και επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη.

Το ΕΔΔΑ έκρινε πως οι ελληνικές Αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του ώστε να εξακριβωθεί αν συνδεόταν αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ