Σε απαισιόδοξη – στα όρια της «δυστοπίας» -αναθεώρηση των σεναρίων για την ύφεση οδηγείται η κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης που διαμορφώνει η πανδημία και των επιπτώσεων στην οικονομία από τα μέτρα εναντίον του κοροναϊού, κυρίως αυτό των τοπκών lockdown. 

Ads

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με απανωτές συσκέψεις από το πρωί της Πέμπτης, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθούν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια οι επιπτώσεις και να ληφθούν μέτρα.

Έτσι, οι υπολογισμοί του προσχεδίου για ύφεση 8% φέτος, με δυναμική ανάκαμψη έως και 7,5% το 2021, μπαίνουν στο συρτάρι δίνοντας τη σειρά τους σε σενάρια ύφεσης ακόμα και πάνω από 10% το 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει, με τα δεδομένα του προηγούμενου γενικού lockdovn, πως κάθε μήνας «κλειστής» οικονομίας στοιχίζει περίπου 3 μονάδες ύφεσης.

Ads

Το euro2day.gr επικαλείται αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, ένα «μερικό» lockdown στη βάση των χαρακτηριστικών που έχει ήδη προδιαγράψει η κυβέρνηση, με διατήρηση του λιανεμπορίου και των σχολείων σε λειτουργία και με δραστικό περιορισμό αλλά χωρίς γενικό «λουκέτο» στην εστίαση, θα οδηγήσει σε απώλεια 1,5 μονάδας ΑΕΠ κάθε μήνα.

Τα νέα δεδομένα οδηγούν σε διεύρυνση της ύφεσης σε επίπεδα πάνω από το 10% και βάζουν στο ράφι τα σενάρια ανάκαμψης τύπου V, θέτοντας, ταυτόχρονα, σε άλλο επίπεδο τους υπολογισμούς και για το 2021.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν, πως ένα μερικό lockdown θα έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με το καθολικό της περιόδου Μάρτιος – Απρίλιος, αλλά θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη φέτος προχωρήσει μία φορά στην κατάθεση και ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με διεύρυνση των δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ και ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρούν τα περιθώρια, προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται και δεύτερη συμπληρωματική παρέμβαση.

«Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Δεδομένες θεωρούνται οι επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων στήριξης και η λήψη νέων όπου χρειαστεί και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυριανές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα συνοδεύονται και από συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα.

Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης έχουν ανακοινώσει «πάγωμα» ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές τον Οκτώβριο, με μετάθεση των πληρωμών τον Απρίλιο του 2021, επεκτάσεις στον χρόνο κάλυψης των αναστολών εργασίας με τα επιδόματα των 534 ευρώ και του προγράμματος Συνεργασία, παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή.