Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ζήτησε την «ολιγοήμερη αναβολή» στη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από βουλευτές της ΝΔ. 

Ads

Το νομοσχέδιο, που επρόκειτο να συζητηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στο θερινό τμήμα της Βουλής, «παγώνει» για άλλη μια φορά. Με επιστολή του προς τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής ο Χαράλαμπος Αθανασίου ζητά ολιγοήμερη αναβολή επικαλούμενος «έκτακτο κώλυμα». Μάλιστα προτείνει ως νέα ημερομηνία συζήτησης την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα που το κοινοβούλιο θα είναι κλειστό καθώς οι εργασίες του τρίτου θερινού τμήματος ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Αντιρατσιστικό: Μετά τη ΝΔ και οι παπάδες

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, τονίζοντας πως «ο Μπαλτάκος και το πνεύμα του ζουν και βασιλεύουν και μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα».

Ads

Να μην υπάρξουν νέες παλινωδίες για την ημερομηνία κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ζητά η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της, που σημειώνει πως «η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ,  με στόχο να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής  νομοθεσίας». Επίσης στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η έκρηξη  των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων, ενώ τονίζεται ότι «καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί».

«Δεν είναι μόνο οι 38 βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν στη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Πρόκειται για 38 + 1 που είναι το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον» δήλωσε στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, επί υπουργίας του οποίου κατατέθηκε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο.

«H απόσυρση του αντιρατσιστικού από το Β’ Θερινό Τμήμα στο Γ’, δείχνει για μια ακόμα φορά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο νομοθετικό της “έργο”. Και εν προκειμένω και την επικίνδυνη διαχείρισή της σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό της Γενοκτονίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητάμε το αντιρατσιστικό να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Υπενθυμίζεται πως 38 βουλευτές της ΝΔ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσαν το νομοσχέδιο να προβλέπει την ίδια αντιμετώπιση για την άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών στην Ανατολή (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων) με την άρνηση του Ολοκαυτώματος. «Ιστορικό καθήκον» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας την ένταξη στο νομοσχέδιο της Γενοκτονίας Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη» και ότι «δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής». Υπενθυμίζοντας πως η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο αναγνωρίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, το 1994, κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου», τονίζει πως «δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε ότι η απόφαση να μπει εκ νέου στον πάγο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ακατανόητη αλλά και απαράδεκτη. Υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά που αποσύρθηκε το νομοσχέδιο από την Βουλή ήταν κατόπιν διαφωνίας του τότε γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου, σημείωσε πως «αν η δυστοκία οφείλεται σε έξωθεν αντιδράσεις της γνωστής πλευράς, τούτο θα επέβαλε αντί αναβολών επί αναβολών, να δοθεί και τώρα η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός της Ανδρέας Παπανδρέου και η Βουλή των Ελλήνων το 1994 στις απειλές, τότε της ίδιας πλευράς. Ήταν η άμεση κατάθεση και ψήφιση ομοφώνως από τη Βουλή των νόμων, με τους οποίους, έστω και με καθυστέρηση 80 σχεδόν ετών, η Ελλάδα αναγνώρισε τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Αρμένιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες Θράκες, Ασσύριοι κ.α.)».