Ξαφνική ένταση μεταξύ Ποταμιού και ΝΔ προκύπτει τα τελευταία 24ωρα. Τον τόνο δίνει η δήλωση του εκπροσώπου του γαλάζιου κόμματος που κατηγορεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «είναι απασχολημένος με το πως θα μπει στην κυβέρνηση Τσίπρα» και δεν μελέτησε την πρόταση Σαμαρά για εθνική συνεννόηση. 

Ads

Η Συγγρού είναι σαφές πως είναι ενοχλημένη από την απόφαση Θεοδωράκη να μην στηρίξει την πρόταση Σαμαρά για μια κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού, στον οποίο η ΝΔ υπολόγιζε για να βάλει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο, απέρριψε το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό και το εκδικητικό πνεύμα δεν μπορεί να έχει θέση στην πολιτική ζωή ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή». 

Η απάντηση της Συγγρού ήρθε σήμερα από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος σε συνέντευξή του σχολίασε ότι ο κ. Θεοδωράκης «προφανώς δεν κατάλαβε την πρόταση για τη μεγάλη συνεννόησή που καταθέσαμε» και στη συνέχεια κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι «ίσως είναι απασχολημένος για το πώς θα μπει ο ίδιος στην κυβέρνηση Τσίπρα».

Το Ποτάμι δεν έχει κρύψει την προτίμησή του σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο από την κυβέρνηση Τσίπρα θα αποχωρούσαν Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΕΛ και το κόμμα θα αναπλήρωνε αυτό το κενό. 

Ads

Χαρακτηριστική η χθεσινή επίθεση του κόμματος στην Αριστερή Πλατφόρμα. «Οι οπαδοί της δραχμής, πιέζουν διαρκώς μέσα από την «Iskra» τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης και της ΕΕ προκειμένου να υλοποιήσουν τις νεανικές σταλινικές φαντασιώσεις τους» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα. 

Το Ποτάμι υποστήριζε ακόμη ότι «είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι αυτοί  να ενοχλούνται από τις πρωτοβουλίες του Σταύρου Θεοδωράκη για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την παραμονή στο ευρώ» κι έκανε λόγο για «Πέμπτη Φάλαγγα» και «λόμπι της δραχμής» που λειτουργεί με βάση ιδεοληψίες. 

Τις προθέσεις του Ποταμιού επανέλαβε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει την όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους εταίρους, αλλά δεν θα στηρίξει «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» ή θα μετάσχει σε μια κυβέρνηση «με τη σημερινή της μορφή ή ακόμη και σε μια παραλλαγή της στην οποία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν π.χ. στελέχη των ΑΝΕΛ ή και πρόσωπα εντελώς ακατάλληλα να ανταποκριθούν στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».