Σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με τα κρούσματα κορονοϊού στον ΕΦΚΑ και τη στάση της διοίκησης του ΕΟΔΥ προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Ads

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα covid-19 σε δομές του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και απασχολεί 8500 εργαζόμενους».

Ωστόσο όπως καταγγέλλουν «ο τρόπος αντιμετώπισης και από την μεριά της Διοίκησης και του ΕΟΔΥ κάθε άλλο παρά συμβάλουν στο περιορισμό της διασποράς της πανδημίας και στη προστασία της υγείας των εργαζομένων και μετά αναρωτιόνται γιατί αυξάνονται τα κρούσματα όταν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο σε μία δημόσια υπηρεσία».

Η ανακοίνωση του ΣΥΑΤ: 

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα covid-19 σε δομές του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και απασχολεί 8500 εργαζόμενους.

Ads

Ο τρόπος αντιμετώπισης και από την μεριά της Διοίκησης και του ΕΟΔΥ κάθε άλλο παρά συμβάλουν στο περιορισμό της διασποράς της πανδημίας και στη προστασία της υγείας των εργαζομένων και μετά αναρωτιόνται γιατί αυξάνονται τα κρούσματα όταν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο σε μία δημόσια υπηρεσία.

Στις 1/9/2020 έγινε γνωστό ότι o σύζυγος εργαζόμενης, η οποία προσήλθε στην υπηρεσία στο κτίριο του e-ΕΦΚΑ στην Πειραιώς 9-11, Αθήνα διαγνώστηκε θετικός στον covid-19.

Ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να κάνει τέστ στην εργαζόμενη και εξακολουθεί να αρνείται και συνέστησε μόνο 14ημερη καραντίνα. Μετά από έντονη παρέμβασή μας στις 3/9/2020 προς την διοίκηση έγινε απολύμανση στο κτίριο και έμεινε κλειστό στις 4/9/20 και στις 7/9/20. Στο αίτημά μας να γίνουν τεστ στους εργαζόμενους της δομής υπήρξε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

Στις 15/9/2020 στο κτίριο της οδό Παπαδιαμαντοπούλου 87 του e-ΕΦΚΑ γίνεται γνωστό ότι διαγνώστηκε θετικός στον covid-19 εργαζόμενος στη δομή, που απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους και αρκετοί λόγω της ειδικότητας τους μετακινούνται καθημερινά σε όλες τις δομές του e-ΕΦΚΑ στην Αττική.

Οι υπηρεσίες στο κτίριο συνεχίζονται κανονικά και μετά από διαμαρτυρίες μας κλείνει μόνο ο όροφος που διαγνώστηκε το κρούσμα. Αποφασίζουν απολύμανση άκουσον-άκουσον αρχικά με την περιφέρεια Αττικής για την Κυριακή 20/9/2020 και μετά από την κατακραυγή πραγματοποιούν απολύμανση στις 17/9/2020. Στο αίτημα για τέστ στους εργαζόμενους της δομής παίρνουμε πάλι αρνητική απάντηση.

Χτες 17/9/2020 πληροφορούμαστε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο κτίριο του e-ΕΦΚΑ Πατησίων 54, Αθήνα, όπου στεγάζεται το τ. ΤΑΥΤΕΚΩ υπήρξαν 2 υπάλληλοι επιβεβαιωμένα κρούσματα με covid-19 και αναμένονται αποτελέσματα και άλλων υπαλλήλων που με δικά τους έξοδα πραγματοποίησαν διαγνωστικά τεστ.

Αντί η υπηρεσία να κλείσει άμεσα, να γίνει απολύμανση και να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, η υπηρεσία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και έκλεισε μόνο μία μέρα στις 11/9/2020. Απολύμανση του κτιρίου πραγματοποίησαν χτες 17/9/2020! για τεστ ούτε λόγος.

Στις διαμαρτυρίες μας η διοίκηση μας απαντά ότι ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ!!!

Αυτό λέγεται προστασία δημόσιας υγείας και περιορισμός της διάδοσης της πανδημίας;

Μας λένε για “ατομική ευθύνη”, για μάσκες κλπ όταν οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο τα κρούσματα σε μία τόσο μεγάλη δημόσια υπηρεσία που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί της εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι , που είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι συμβεί στο μέλλον.

Εμεις δεν πρόκειται να σιωπήσουμε και να συγκαλύψουμε πράξεις και παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ενδεχομένως ακόμα και τη ζωή των συνανθρώπων μας».