Την άποψη ότι η εγκατάλειψη της λιτότητας αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης διατύπωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μια ημέρα μετά από την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Στην ομιλία του ασκώντας κριτική στη στάση της Γερμανία, προειδοποίησε άλλωστε πως θα δημιουργηθεί «κόλαση σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ».

Ads

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία συζήτησαν τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας. «Δεν ζηλεύω τη θέση στην οποία βρίσκεστε» είπε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Στη θεωρία τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ ό,τι είναι στην πράξη» παραδέχθηκε χαμογελώντας ο ρωθυπουργός απαντώντας στον οικονομολόγο. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ δεν ακολούθησαν δηλώσεις.  Νωρίτερα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την συμβολή του στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, σχολιάζοντας τη πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της ο Πολ κρουγκμαν που έχει ταχθεί υπέρ της θέσης της Ελλάδας με σειρά άρθρων και παρεμβάσεων του, σημείωσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει επιπλέον χρόνο προκειμένου να μπει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.«Η Ελλάδα θα πρέπει να πει ‘όχι’ σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να μην είναι νέα μέτρα λιτότητας με άλλο όνομα» πρόσθεσε.

Ο αναγνωρισμένος οικονομολόγος έστρεψε για άλλη μία φορά τα βέλη του εναντίον της Γερμανίας και του δόγματος της λιτότητας που έχει εμπνευστεί για την Ευρώπη. Όπως είπε η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να δει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από τη κρίση, προσθέτοντας ότι  προσθέτοντας ότι δύσκολα θα παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ads

Αναφερόμενος για ακόμη μία φορά προσωπικά στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού οικονομικών -για τον οποίο στην ομιλία του είπε πως ελπίζει να μην «μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης» – ο Πολ Κρουγκμαν ανέφερε ότι «τo πιο στενάχωρο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε βλέπει τα οικονομικά στοιχεία που είναι χειρότερα από τη δεκαετία του 30’ και θεωρεί για παράδειγμα τη Πορτογαλία ιστορία επιτυχίας», τόνισε.

Αν και όπως είπε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα κρατήσει ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο νομπελίστα οικονομολόγος εμφανίστηκε σίγουρος για το ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία καθώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη πιθανότητα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά «κούρεμα», εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα βρεθούν τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία για να γίνει αυτό.

Σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας κι Ευρώπης, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να υποδείξουν σε μια υπερδύναμη όπως η Ευρώπη το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει και εκτίμησε ότι στην απίθανη περίπτωση σύγκρουσης της Ελλάδας με την ευρωζώνη, η Ουάσιγκτον θα νίψει τας χείρας της.