Η Γερμανία λέει «όχι» στο ελληνικό αίτημα παράτασης. Για να είμαστε δίκαιοι, νομίζω ότι οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για στροφή και συνθηκολόγηση της Ελλάδας είναι λανθασμένες.

Ads

Βλέπω αυτό το απόσπασμα του ελληνικού αιτήματος που λέει:

«Να συμφωνήσουμε σε αμοιβαία αποδεκτούς οικονομικούς και διοικητικούς όρους η ολοκλήρωση των οποίων, με τη συνεργασία των θεσμών, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα φέρει τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015, για τους οποίους θα ληφθεί υπόψη η παρούσα οικονομική κατάσταση»

Μου φαίνεται πως η Ελλάδα είναι αρκετά προσεκτική στο να μην συμφωνήσει με τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους. Το ότι θα πετύχει τα «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» σημαίνει πως σχεδόν σίγουρα αυτά θα είναι μικρότερα από το 4,5% του ΑΕΠ.

Ads

Συνεπώς αν η γερμανική διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί να παραδοθεί πλήρως στο υπάρχον πρόγραμμα λιτότητας αυτό είναι σωστό. Αντιθέτως, η Ελλάδα φαίνεται να αναζητεί να κερδίσει λίγο χρόνο για να χτίσει μια οικονομική στρατηγική (θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια καινούργια κυβέρνηση χωρίς βοήθεια από τεχνοκράτες) και να διαπραγματευτεί τους όρους αργότερα.

Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει εντελώς τις προεκλογικές του υποσχέσεις τώρα, σήμερα αν είναι δυνατόν.

Πιστεύουν αλήθεια οι Γερμανοί ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει; Υποπτεύομαι πως όχι. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, πρόκειται για μια προσπάθεια να αναγκάσουν  την Ελλάδα να βγει από το ευρώ τώρα. Η πολιτική της Γερμανίας είναι αναμφίβολα υπέρ του Grexit. Οι επιπτώσεις της επίσης την καθιστούν, μια πολιτική υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας και όπως λέει ο Πίτερ Ντόιλ: Εάν οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας αποτύχουν, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα να στηρίζει την Ελλάδα μέσω του ELA. Eπίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα τη στάση της, όσο δηλαδή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα.

Είναι η κρίσιμη ώρα.

Πηγή: New York Times