«Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι πλέον ό,τι δολοφονικότερο έχει να επιδείξει η κυβέρνηση για το περιβάλλον. Από την ψήφιση του έχουν περάσει άπειρες διατάξεις, νόμοι, τροπολογίες τελευταίας στιγμής, που διαλύουν την περιβαλλοντική νομοθεσία» λέει στο tvxs ο βουλετής του ΜέΡΑ25 και εκ νέου υποψήφιος, Κρίτων Αρσένης.

Ads

Μιλάει επίσης για την κρυφή «λίστα Πέτσα», τη χρηματοδότηση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ανέδειξε ο ίδιος χωρίς να λάβει απάντηση από το κυβερνών κόμμα, τις θέσεις του κόμματος για την Παιδεία και τα θέματα Προστασίας του Πολίτη ενώ σε σχέση με το θέμα των συνεργασιών δηλώνει πως «θα θέλαμε μελλοντικά να ενωθούμε με ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό. Πιστεύουμε ότι η ανυπότακτη αριστερά, από εκλογική μάχη σε εκλογική μάχη θα δυναμώνει, για να κυβερνήσει και να φέρει την ανατροπή σε όσα μας λεηλατούν, για να φέρει τη ρήξη με τους λίγους, για να έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση για τους πολλούς.».

To μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων σας στη βουλή είχε να κάνει με το περιβάλλον, την ενέργεια, την αστυνομική βία, την υγεία και την παιδεία. Ξεκινώντας από το πρώτο, ποιες είναι οι προτάσεις σας για θεραπεία από το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο Χατζηδάκη; Τι καταστροφή έχει συντελεστεί και υπάρχει τελικά γυρισμός;

Ναι σωστά, από τις 520 ερωτήσεις που κατέθεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι περισσότερες επικεντρώνονται σε αυτά τα θέματα, με 130 από αυτές να επικεντρώνονται στη Δυτική Αθήνα, την εκλογική μου περιφέρεια. Έφερα ξανά και ξανά τους υπουργούς να απολογηθούν για εγκληματικές πράξεις και  παραλήψεις τους και γι’ αυτό αποκαλύψαμε σημείο-σημείο τη διαπλοκή της Μητσοτάκης Α.Ε. με τους ολιγάρχες αυτής της χώρας. 

Ads

Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι πλέον ό,τι δολοφονικότερο έχει να επιδείξει η κυβέρνηση για το περιβάλλον. Από την ψήφιση του έχουν περάσει άπειρες διατάξεις, νόμοι, τροπολογίες τελευταίας στιγμής, που διαλύουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Πρόκειται για ένα έγκλημα που έχουν υπηρετήσει με συνέπεια και η Νέα Δημοκρατία, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ΚινΑλ. Να θυμίσουμε ότι αυτός που εισήγαγε το δόγμα «Όπου ενοχλεί ο νόμος τον επενδυτή, αλλάζει ο νόμος» ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη θητεία του επί ΠΑΣΟΚ, το 2011-2012. Από τότε όλοι οι υπουργοί εφάρμοσαν το ίδιο δόγμα, διαλύοντας το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί οι νόμοι πρέπει να καταργηθούν και να ξεκινήσουμε γράφοντας από το μηδέν το νόμο για το περιβάλλον. 

Η μεγαλύτερη, όμως, καταστροφή προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες τοποθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές και στα απάτητα βουνά μας. Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει τώρα και να εκπονηθούν εκ νέου, από το μηδέν, περιβαλλοντικές και ορνιθολογικές μελέτες, και όπου καταγράφεται κίνδυνος για τη ζωή και την θεσμοθετημένη προστασία των σπάνιων ειδών πουλιών να σταματάει η λειτουργία των αιολικών πάρκων και να αποσύρονται οι ανεμογεννήτριες. 

Το θέμα των απορριμμάτων χρονίζει. Έχουμε γύρω από το ζήτημα πόλεμο εργολάβων και στην πραγματικότητα μια προβληματική αν όχι μηδαμινή ανακύκλωση. Γιατί συμβαίνει αυτό, ποια συμφέροντα τελικά κινούν την υπόθεση και τι προτείνετε;

Όλα ξεκίνησαν με το ΣΔΙΤ του ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το οποίο συνέταξε και προσπάθησε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΣΔΙΤ αυτό επιστράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σημείωση πως πρόκειται για έμμεση κρατική ενίσχυση προς την ιδιωτική εταιρία ΤΕΡΝΑ, εξαιτίας του υπερκοστολογημένου, διπλάσιου του πραγματικού κόστους, προϋπολογισμού. Η Νέα Δημοκρατία πήρε το σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, και την αντέγραψε σε κάθε  περιφέρεια της χώρας. 

Βρισκόμαστε, λοιπόν, προ των πυλών της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων με εγγυημένες ποσότητες για τους εργολάβους. Οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται στο όνομά μας, είμαστε υποχρεωμένοι και υποχρεωμένες να παρέχουμε συγκεκριμένη ποσότητα απορριμμάτων στον εργολάβο, διπλάσια κατά μέσο όρο από αυτή που παράγεται και καταγράφεται ως τέτοια στη χώρα.

Στην περίπτωση που θα «αποτύχουμε» να δώσουμε αρκετά σκουπίδια στους ιδιώτες που θα τα διαχειρίζονται, θα καταβάλλουμε πρόστιμο ως αποζημίωση.

Θα πληρώνουμε πρόστιμο κάθε φορά, που λόγω της ανακύκλωσης, θα μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων, θα πληρώνουμε πρόστιμο αν δεν κάνουμε ανακύκλωση, ό,τι και να κάνουμε θα πληρώνουμε πρόστιμα και αυτό θα βάλει φωτιά στα δημοτικά τέλη. Φέρνουν επίσης την καύση απορριμμάτων, η οποία έχει ως συνέπεια την εξαέρωση του πλαστικού και τη σοβαρή επιβάρυνση της δημόσιας υγείας -αφού όλο αυτό καταλήγει στα πνευμόνια μας και στα πνευμόνια των ζώων. 

Ο μόνος δρόμος είναι η διαλογή στην πηγή, μια πρακτική που θεωρείται αυτονόητη σε όλη την Ευρώπη. Διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων σταδιακά στο 30, 20 και 10%, και αυτό το αδρανές υλικό που θα απομείνει μετά τη σωστή ανακύκλωση και κομποστοποίηση, να το θάβουμε τοπικά. 

Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, αρκεί να ακολουθήσουμε αυτό που είναι δεδομένο για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός από εμάς. 

Τα περιβαλλοντικά κινήματα εμφανίζονται πλέον αρκετά ριζοσπαστικοποιημένα. Οι λύσεις που προτείνουν προϋποθέτουν ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα. Πόσο είναι εφικτό να τα ακούσει μια κυβέρνηση στην Ελλάδα και πως θα συμβάλλετε αν αρνείστε να συμμετάσχετε σε μια ενδεχομενη προοδευτική κυβέρνηση;

Τα ριζοσπαστικά κινήματα ήταν αυτά που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, και ήταν τα ίδια που αποσύρθηκαν από την πολιτική, όταν είδαν ότι παρόλο που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικές δεν άλλαξαν και οι αγώνες τους δεν δικαιώθηκαν. 

Νομίζω πως είμαστε σε περίοδο ανασύνταξης των ριζοσπαστικών κινημάτων και το ΜΕΡΑ25-συμμαχία για τη Ρήξη, δημιουργεί μια νέα ελπίδα για τις συμμαχίες της ανυπότακτης αριστεράς που θα φέρουν ξανά μια κυβερνητική προοπτική, τέτοια που δεν θα προδώσει τα κοινωνικά αιτήματα, αλλά θα τα κάνει πράξη. Αυτό απαιτεί ρήξη, αυτό απαιτεί ανατροπή. Και δεν είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που ως ΜΕΡΑ25 σκοπεύουμε να προκαλέσουμε στην τρικομματική συμμαχία Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚινΑλ με τους ολιγάρχες και τους δανειστές.  

Καταγγείλατε πρόσφατα μια κρυφή «λίστα Πέτσα», τη χρηματοδότηση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Για ποιον λόγο η κυβέρνηση το έπραξε αυτό; 

Όχι μόνο κατάγγειλα αλλά κάλεσα και στη βουλή την υπουργό Παιδείας να απαντήσει πώς λήφθηκε η απόφαση να δώσουν σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για «εκπαιδευτικά προγράμματα». Η κυρία Κεραμέως αρνήθηκε να απαντήσει ποιος το εισηγήθηκε. Εκείνη αρνήθηκε, αλλά ο κόσμος γνωρίζει: το κοινό που έχουν οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τις οποίες κατονόμασα είναι ότι πρόκειται για τους τρεις βασικούς πάροχους διαφημίσεων στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες – αυτές πληρώνουν και αυτό είναι που τις ενώνει.

Ρώτησα την κυρία Κεραμέως αν είναι ακόμα μία «λίστα Πέτσα» και εκείνη δεν το αρνήθηκε. Το σίγουρο είναι ότι εταιρείες τηλεποικωνιών βρέθηκαν να παίρνουν σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ από την παιδεία την ώρα που σοβάδες πέφτουν στα κεφάλια μαθητών και οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με τον μισό μισθό από ό,τι είχαν πριν από δέκα χρόνια.

Ακούω – και  ψηφοφόρους σας – να αναρωτιούνται γιατί το κόμμα σας «κρατάει χαμηλά» το θέμα των υποκλοπών, την ώρα που τα κυρίαρχα ΜΜΕ το αποσιωπούν. Δεν είναι κατά τη γνώμη σας τεράστιο σκάνδαλο που υπονομεύει τη δημοκρατία;

Δεν έχω ακούσει ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25 να παραπονούνται για τις θέσεις μας για τις υποκλοπές. Αντίθετα έχω ακούσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να παραπονούνται για έλλειψη αντιπολίτευσης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μητσοτάκης ΑΕ.

Τις υποκλοπές το ΜέΡΑ25 τις κατάγγειλε δυνατά και καθαρά. Ζητήσαμε να αρθεί το «απόρρητο» που επικαλέστηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών δήθεν για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε το αίτημά μας και έστησε μια παρωδία εξεταστική επιτροπής την οποία επίσης καταγγείλαμε.

Όχι μόνο δεν κρατήσαμε «χαμηλά» το ζήτημα των υποκλοπών αλλά δώσαμε στη δημοσιότητα αναλυτικό πόρισμα – καταγγελία για να γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ που αναφέρετε είναι αυτά που κράτησαν «χαμηλά» το πόρισμά μας και συνολικά την υπόθεση των υποκλοπών – όπως «χαμηλά» κρατάνε κάθε υπόθεση που αποκαλύπτει τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και κάθε φωνή που όλα αυτά τα καταγγέλλει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταλύσει κάθε έννοια ελευθεροτυπίας προσπαθώντας να χειραγωγεί και να φιμώνει με όποιον τρόπο μπορεί. Τη δημοκρατία υπονομεύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 107η θέση – τελευταία στην Ε.Ε. – στην ετήσια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Πώς θα περιγράφατε το αποτύπωμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ και ποιες είναι οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για το συγκεκριμένο υπουργείο, την ασφάλεια του πολίτη, την καταπολέμηση διαφθοράς στην αστυνομία την αστυνομική αυθαιρεσία;

Το υπουργείο εφάρμοσε τις πολιτικές Μητσοτάκη που έδειξε από την αρχή της εκλογής του τις προθέσεις του – πήρε την ΕΥΠ στον έλεγχό του και άρχισε τις προσλήψεις αστυνομικών φτάνοντας μέχρι και στην προσπάθεια να εγκαταστήσει «πανεπιστημιακή αστυνομία».

Καταστολή, βία, χημικά ήταν ο τρόπος που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προσπάθειά της να υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Έφτασε στο σημείο να προσπαθεί να εγκαταστήσει αστυνομία δίπλα στους φοιτητές, μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν τα κατάφερε, γιατί το ακύρωσαν στην πράξη οι φοιτητές, με τον ίδιο τρόπο που το κίνημα ακύρωσε “στον δρόμο” και άλλες απαγορεύσεις, όπως αυτές που αφορούν τις διαδηλώσεις.

Οι θέσεις μας για τον τερματισμό της κρατικής καταστολής είναι ξεκάθαρες. Πρώτα από όλα λέμε να καταργηθεί η νομοθεσία που περιστέλλει το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδήλωση. Να απαγορευτεί η χρήση χημικών ουσιών στις διαδηλώσεις. Λέμε να καταργηθούν τα ειδικά σώματα της αστυνομίας – ΜΑΤ, ομάδες Δέλτα, Δίας – και μέχρι την κατάργηση να διασφαλίζεται η λογοδοσία τους με συγκεκριμένους τρόπους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας, αλλά και να αφοπλιστούν οι αστυνομικοί που μετέχουν σε καθημερινές περιπολίες.

Προχθές ένας πολίτης ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι θα γίνει επιτέλους με το απάνθρωπο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων κι αν πρόκειται να το καταργήσει σε περίπτωση που κυβερνήσει. Είναι ερωτήσεις που δεν ακούμε στα ΜΜΕ αλλά απασχολούν πολλές οικογένειες διαχρονικά. Υποτίθεται ότι έχουμε δωρεάν σύστημα παιδείας αλλά κάθε νοικοκυριά εξοντώνεται με τα φροντιστήρια που ξεκινούν πλέον από το δημοτικό σχολείο. Ποια είναι η πρόταση σας για την Παιδεία και το σύστημα εισαγωγής;

Θα σας πω σε τι πιστεύουμε και σε τι όχι. Πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά χωρίς καμία εξαίρεση αξίζουν το καλύτερο, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχει η οικογένειά τους και το ποια είναι η κοινωνική της κατάσταση. Και δεν πιστεύουμε σε σχολεία αριστείας. Άρα λέμε δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους και το ορίζουμε πολύ συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα. 

Λέμε:

  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Πρέπει να επανακτήσει την αξία του το λύκειο, το οποίο με τις πανελλαδικές εξετάσεις απαξιώνεται και οι μαθητές οδηγούνται στα φροντιστήρια – γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειες και για τα ίδια τα παιδιά. Πρέπει όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, όλη η παρουσία του μαθητή στο λύκειο να συνδιαμορφώνουν το πού θα κατευθυνθεί αμέσως μετά. Με τις πανελλαδικές εξετάσεις δυσκολεύουμε την είσοδο των μαθητών στο πανεπιστήμιο, και στα 17, στα 18 τους χρόνια τα υποβάλλουμε σε μια – και την εννοώ τη λέξη – υπαρξιακή δοκιμασία για το μέλλον τους, αυτή των πανελλαδικών.

Η μία μετά την άλλη κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια έχουν φέρει την εκπαίδευση σε δραματική κατάσταση. Απαιτούμε επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους πολίτες της επαρχίας κυρίως είναι ο πρωτογενής τομέας. Το κόμμα σας προτείνει τη Διασύνδεση Τουρισμού με πρωτογενή/δευτερογενή κλάδο. Είναι αρκετό αυτό; Με την έννοια ότι ο τουρισμός στη χώρα είναι κυρίως μαζικός και το σχέδιο σας αφορά αυτό που λέμε «Τουρισμός εμπειρίας, βιωματικός τουρισμός». Με ποιον τρόπο θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα το σχέδιο αυτό;

Λέμε κάτι πολύ απλό: τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τζίρου από τον τουρισμό – το 40% – «φεύγει» στο εξωτερικό υπό τη μορφή εισαγωγών διαφόρων προϊόντων. Και λέμε κάτι επίσης απλό: τα τρόφιμα και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρισμού, να είναι εγχώριας παραγωγής.

Ο τουρισμός πρέπει να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Αυτό είναι το επίκεντρο της πρότασής μας για διασύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή.

Για να γίνει αυτό, πρέπει οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στον τουρισμό να παράγονται στη χώρα. Είναι εφικτό. Αν είναι εγχώριας παραγωγής, τονώνονται οι τοπικές οικονομίες και δημιουργείται παράλληλα προστιθέμενη αξία στην οικονομία συνολικά, καθώς μειώνονται οι εισαγωγές.

Πιστεύω βαθιά στη σταδιακή μετάβαση στη βιολογική γεωργία και τη φυτική διατροφή, και ταυτόχρονα στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών μας.

Αυτά τα τρία συνδυάζονται – μεταξύ τους, και με τον τουρισμό. Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον χώρο της εστίασης. Λόγω της μεσογειακής διατροφής έχουμε όλο τον χρόνο τουλάχιστον ένα με δύο γεύματα σε κάθε εστιατόριο τα οποία είναι χορτοφαγικά, και όμως αυτό δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τη χώρα μας ως χορτοφαγικό-βίγκαν προορισμό και να πιστοποιήσουμε εστιατόρια που προσφέρουν όλο τον χρόνο, κάθε μέρα, τουλάχιστον δύο χορτοφαγικές ή βίγκαν επιλογές με βάση τη μεσογειακή διατροφή -και αυτή η πιστοποίηση θα επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα.

Αυτή είναι η κατεύθυνση για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή. Το ζήτημα της βιολογικής παραγωγής είναι και ευρωπαϊκή επιταγή, αφού μέχρι το 2030 οφείλουμε να έχουμε μειώσει στο μισό τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων -κάτι από το οποίο είμαστε ακόμα μακριά. Εμείς θέλουμε μια δίκαιη μετάβαση στην «πράσινη» γεωργία, η οποία να είναι για την ωφέλεια των γεωργών μας και της υπαίθρου, και για αυτή θα παλέψουμε.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες παθογένειες, τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία;

Θα σας πω καταρχάς ότι η λέξη «παθογένεια» για εμένα και όλους μας στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δεν έχει την ίδια σημασία που έχει για το σύστημα και όσους το εκπροσωπούν. Αυτοί που κυβερνούν επί δεκαετίες τη χώρα, αυτοί που εφαρμόζουν πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού και εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις στους εργαζόμενους – οι ίδιοι έρχονται μετά και κατηγορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, μιλώντας για «παθογένειες». Η μεγαλύτερη παθογένεια είναι ότι παραμένει η διαπλοκή των κυβερνήσεων με τους ολιγάρχες -και σε αυτή προστέθηκε η υποταγή των τριών κομμάτων εξουσίας στους δανειστές. 

Θα σας το πω λοιπόν αντίστροφα: Παθογένεια είναι να δηλώνει μέσα στην πανδημία στη βουλή ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τους ασθενείς εντός ΜΕΘ.

Παθογένεια είναι να μπορεί ένα υπουργείο επειδή «έτσι θέλει» να φτιάχνει προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα οποία μιλά για «αναρχικούς» και «προβληματικούς» μαθητές.

Παθογένεια είναι το κράτος να αφήνει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να κοιμούνται σε σκηνές και αυτοκίνητα αφού τα ενοίκια είναι ανεξέλεγκτα και τα σπίτια μετατρέπονται σε airbnb.

Παθογένεια είναι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη να αφήνουν χιλιάδες φοιτητές να ζουν σε εστίες εγκαταλειμμένες και πολύ περισσότερους να «ιδρώνουν» για να βρουν ένα ισόγειο διαμέρισμα που ακριβοπληρώνουν.

Παθογένεια είναι τα δισεκατομμύρια που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στερούνται εργατικές οικογένειες για να πληρώνουν κυριολεκτικά από το υστέρημά τους τα φροντιστήρια των παιδιών τους για να περάσουν από το βασανιστήριο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παθογένεια είναι μια κυβέρνηση κι ένα κράτος να μη νοιάζονται για τους ανθρώπους και μετά να τους κατηγορούν για όλα τα λάθος που συμβαίνουν.

Παθογένεια είναι ένα σύστημα που μαθαίνει από παιδιά στους ανθρώπους να ανταγωνίζονται όλους τους άλλους, να γίνουν «άριστοι» και «πρώτοι», που τους μαθαίνει ότι υπάρχει μετρητής αξίας των ανθρώπων και με βάση αυτόν άλλοι θα πρέπει να ζουν καλά, άλλοι όχι, και άλλοι να πεθαίνουν.

Επανέρχομαι στο θέμα των συνεργασιών. Έχετε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Είναι η απλή αναλογική μια ευκαιρία για συνεργασίες και προσωπικά πιστεύετε ότι το ΜέΡΑ25 πρέπει ή όχι να δεχτεί να συγκυβερνήσει, με ποιους και υπό ποιούς όρους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Την έφερε «κουτσουρεμένη» κρατώντας το όριο του 3% για να «κλείσει το μάτι» στο αριστερό κοινό. 

Εμείς εδώ και τρία χρόνια έχουμε καταθέσει το πρόγραμμά μας, έχουμε καταθέσει σχέδια νόμου και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πει πού διαφωνεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε εδώ και τρία χρόνια και μας λέει τώρα ότι σε τρεις ημέρες μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε όλα αυτά να τα εξετάσουμε.

Οι διαφορές είναι χαοτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα καθαρά υποταγμένος στα συμφέροντα των ολιγαρχών και στους δανειστές – εμείς είμαστε ένα κόμμα καθαρά ταγμένο στην ανατροπή αυτών των πολιτικών, γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον αλλάξει τη συζήτηση και μιλά για ψήφο ανοχής του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Θέλει δηλαδή οι πολίτες να μας ψηφίσουν για να ανατραπούν οι πολιτικές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και μετά να τους προδώσουμε, να πάρουμε την ψήφο τους και να τους χαρίσουμε μια εν λευκώ επιταγή να κυβερνήσουν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Στο δικό μας κάλεσμα ανταποκρίθηκε η Λαϊκή Ενότητα, ανταποκρίθηκαν φεμινιστικές συλλογικότητες, περιβαλλοντικές συλλογικότητες, ενώσεις συνταξιούχων και άλλες κινηματικές δυνάμεις. Με αυτούς πορευόμαστε, και ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να συνεχίσουμε να είμαστε η αντιπολίτευση που αποκάλυψε το τι σημαίνει Μητσοτάκης ΑΕ.

Ο κόσμος ξέρει ότι αν ήμασταν στη βουλή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τολμούσε να προωθήσει τις περισσότερες από τις πολιτικές που προώθησε.

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να συνεχίσουμε τη διεύρυνση και την ενοποίηση της ανυπότακτης αριστεράς. Εμείς θα θέλαμε μελλοντικά και το ΚΚΕ, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ενωθούμε – και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό. Πιστεύουμε ότι η ανυπότακτη αριστερά, από εκλογική μάχη σε εκλογική μάχη θα δυναμώνει, για να κυβερνήσει και να φέρει την ανατροπή σε όσα μας λεηλατούν, για να φέρει τη ρήξη με τους λίγους, για να έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση για τους πολλούς.