Tην κίνηση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία να αποσύρει επτά ελληνικές ταινίες από το διεθνές φεστιβάλ «OtherMovie», καταδικάζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάνοντας λόγο για φαινόμενα κατά τα οποία «η Τέχνη υπηρετεί την εξωτερική πολιτική». Επίσης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναφέρει ότι δεν ήταν συμπαραγωγός των ταινιών και ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Όμως, όπως λέει, είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα και στο μέλλον να μην βαρύνεται ο ελληνικός κινηματογράφος. 

Ads

«Ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών, 7 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους αποσύρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το διεθνές φεστιβάλ ταινιών “OtherMovie” που διεξάγεται για τρίτη χρονιά στην Ελβετία. Και τούτο, με την αιτιολογία ότι στο φεστιβάλ συμμετέχει μια ταινία η οποία ανέφερε πως προέρχεται από τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (και όχι FYROM) και ότι παραγωγός των ταινιών ήταν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δηλαδή ένας δημόσιος φορέας.

Διαβάστε επίσης: Δ. Χριστόπουλος: Ο Έλληνας πρέσβης λογοκρίνει 7 ελληνικές και κυπριακές ταινίες… στην Ελβετία

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδικάζει την απόσυρση των ταινιών. Αντί να “αναπτύσσει” και να “προάγει” τις τέχνες όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 16) και αντί να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την παραγωγή τέχνης και την προώθησή της διεθνώς, το ελληνικό κράτος, χρησιμοποιεί τις κινηματογραφικές ταινίες που ήδη χρηματοδότησε ως εργαλείο με σκοπούς ξένους προς την τέχνη. Αντί να αναζητεί τον διάλογο και την καλύτερη δυνατή λύση για το συγκεκριμένο χρόνιο ζήτημα, το Υπουργείο Εξωτερικών δρα ατελέσφορα (ήδη τα περισσότερα φεστιβάλ, όπως π.χ. οι Κάνες και το Βερολίνο από καιρό αναφέρουν τη γείτονα χώρα ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”), εκ των υστέρων (μετά την έναρξη του φεστιβάλ) και ερήμην των δημιουργών των ταινιών. Τέτοιες ενέργειες ούτε υπηρετούν τον καταστατικό σκοπό της κρατικής αρωγής υπέρ της τέχνης, ούτε τον κινηματογράφο ωφελούν!», αναφέρει η ΕΕΔΑ.

Ads

«Το πρόγραμμα που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ δεν αποτέλεσε συνδιοργάνωση μεταξύ του εν λόγω Φεστιβάλ και του Ε.Κ.Κ., το οποίο σημαίνει ότι το Ε.Κ.Κ. δεν συναποφάσισε για  τις ταινίες προς προβολή, δεν ενεπλάκη στην αποστολή των υλικών προβολής, στην αποστολή της σχετικής εξουσιοδότησης προβολής τους, ούτε στους όρους προβολής τους. Οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στους σκηνοθέτες και στους παραγωγούς.

Η επικοινωνία του Φορέα ήταν καθαρά προωθητική και αφορούσε ακόμη και σε ταινίες στις οποίες το Ε.Κ.Κ. δεν έχει καθόλου δικαιώματα. Η απόσυρση των ταινιών μικρού μήκους εν μέσω του Φεστιβάλ, είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας μεταξύ του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία κ. Χαράλαμπου Μάνεση και του υπευθύνου του Φεστιβάλ Οther Μovie στο Λουγκάνο κ. Drago Stevanovic. 

Το  Ε.Κ.Κ. ως Δημόσιος Οργανισμός που προωθεί την ελληνική κινηματογραφία, έχει πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει σε αποφάσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το Ε.Κ.Κ. βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε στο μέλλον να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα, το οποίο αποβαίνει εις βάρος των ελληνικών ταινιών», δήλωσε από την πλευρά του ΕΚΚ.